Bedum: Walfridusvoettocht 2016

Nog een paar weken en het is zover. De Walfridusvoettocht 2016 wordt dit jaar op zaterdag 3 september gelopen. Dit jaar heeft de wandelcommissie van de Kulturele Kommissie Bedum 5 routes uitgezet.  De afstanden zijn  5,  10,  15,  27,5   en 40 km.   De starttijden staan vermeld op de website: www.walfridusvoettocht.nl,  Ook dit jaar kan de Walfridusvoettocht weer worden gelopen mede dank zij de vrijwilligers van de VVV Bedum.

Bij de Walfridusvoettocht is het NIET toegestaan om honden mee te nemen.

Startlocatie is dit jaar Het Trefcentrum, Prof. Mekelstraat  in Bedum.

Omdat we de voettocht jaarlijks op de 1e zaterdag van september lopen hebben we er voor gekozen om, gelet op de mogelijke weersomstandigheden, gebruik te gaan maken van bestaande horeca-gelegenheden.
Alle routes lopen door het landschap,  wat door afgraving van klei voor de vele steenfabrieken varieert  in hoogte.

Ook dit jaar  voeren de routes door een prachtig deel van de provincie Groningen. De beide lange afstanden gaan via Onderdendam en Winsum naar Garnwerd.   De 40km-lopers maken na Winsum een lus via Schaphalsterzijl om daarna ook naar Garnwerd te lopen.  De 40km-lopers  hebben  de mogelijkheid om een klein deel van de route met het Reitdiepveer af te leggen. Het kost € 4,- om gebruik te maken van het Reitdiepveer en de kosten dienen aan de schipper te worden betaald.

Vanaf Schaphalsterzijl is het landschap sterk bepaald in hoogteverschillen onder invloed van de Hunze en het Reitdiep  en duidelijk herkenbaar.

Vanuit Garnwerd gaat de wandeltocht verder richting de stad Groningen maar in het Reitdiepgebied gaat de route  door de Koningslaagte om aan het eind, na een tussenstop in Zuidwolde uit te komen bij de Walfriduskerk in Bedum.

Op de dijk tussen Garnwerd en Wierumerschouw is het genieten van het uitzicht.  Een heel bijzondere locatie is Harssens waar het Groninger Landschap  koffie, thee en limonade  aan de wandelaars verkoopt.

Tenslotte brengen we Walfridus een stille groet als er op de Wolddijk gewandeld wordt.

De route van de 15 km gaat naar Onderdendam en dan langs de Oude AE naar  Westerdijkshorn  om vanaf daar ook bij de Walfriduskerk te finishen.

De lopers van de 10 km gaan ook naar Onderdendam om via het betonpad Grote Haver en Ter Laan te finishen bij de Walfriduskerk.

En tenslotte de 5 km route, die voert de wandelaars via Westerdijkshorn en Oude Dijk naar de Walfriduskerk.

De Wallfridusvoettocht kan ook gelopen worden door Nordic Walkers. En we hopen dat veel jongeren in beweging komen op zaterdag 3 september en meelopen met de Walfridusvoettocht.

Graag tot ziens op zaterdag 3 september 2016.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl