Bootje in haven Zuidbroek baart zorgen

Bewoners van Zuidbroek zijn ten einde raad over een vervallen bootje dat aan de passantenhaven in hun buurt ligt. Ze maken zich ernstige zorgen over mogelijke ongelukken, vooral omdat jongeren regelmatig in het bootje verblijven, waarvan de ramen al zijn vernield. Ongeveer twee jaar geleden werden vijf boten aangemeerd in de haven, waarvan er twee goed onderhouden waren en twee in verwaarloosde staat verkeerden. Drie van hen zijn inmiddels vertrokken, maar één boot, de meest verwaarloosde, blijft achter. Deze boot is recentelijk verplaatst naar een andere locatie, vermoedelijk door het openen van een brug. Het bootje ligt nu al geruime tijd op zijn huidige plek, tot grote ergernis van de inwoners van Zuidbroek. Niet alleen is het een lelijk gezicht, maar het vormt volgens een buurtbewoner ook een gevaar. “Het is al gedeeltelijk vernield door jongeren, de ramen zijn ingeslagen en ze klimmen er gemakkelijk in. Het is wachten op ongelukken,” aldus een buurtbewoner. De buurt wil graag van het bootje af, maar weet niet hoe. Ze hebben herhaaldelijk geklaagd bij de gemeente Midden-Groningen, inclusief foto’s, maar er is niets gebeurd.

De Dorpsraad Zuidbroek laat weten dat ze zich in kunnen grijpen in deze kwestie. “In de passantenhaven van Zuidbroek wordt alleen ligplaatsgeld geheven, terwijl dit in andere havens in de gemeente niet het geval is,” zegt Klaas Wolda van de Dorpsraad Zuidbroek. Hij voegt eraan toe dat de gemeente actief bezig is om dit recht te zetten.

Woordvoerder van de gemeente Midden-Groningen laat weten: ‘’We hebben in toenemende mate te maken met slecht onderhouden boten die her en der komen te liggen en een verpauperd beeld geven. Wij hebben nog geen mogelijkheden om hiertegen op te treden, want hier zijn geen regels voor. Daarom hebben we het initiatief genomen om ligplaatsenbeleid te ontwikkelen, wat ook een plek krijgt in de Algemene plaatselijke verordening (APV). Zolang dat er nog niet is, en wij niet op basis van beleid kunnen optreden hiertegen, zetten we vooral in op het zoeken naar de eigenaren van die bootjes. Daarom plaatsen we oproepen op verschillende plekken om de eigenaar te achterhalen en gezamenlijk te kijken of we tot een oplossing kunnen komen. ‘’

Bent u of kent u de eigenaar van het bootje in Zuidbroek? Neem dan contact op met de gemeente Midden-Groningen via telefoonnummer: 0598-373737.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl