Onlangs ging onze verslaggever Jelke Landman op bezoek bij Kunst- en Cultuurhuis De Ent in Hellum en sprak met René van Scheltinga en Kristel Akkermans die samen met een team leiding geven aan de Innovatiewerkplaats Groeningen.
Sinds eind 2021 is de Innovatie Werkplaats (IWP) Groeningen actief in De Ent. De IWP is een initiatief van de Hanzehogeschool en het Terra MBO, waarbij ze studenten koppelen aan lokale verenigingen, coöperaties, gemeenten en ondernemers die projecten en vraagstukken aandragen. De studenten voeren onder begeleiding van docenten onderzoek uit voor deze maatschappelijke partijen.
‘Leergemeenschappen’
De IWP in Hellum maakt onderdeel uit van een breder programma dat de Hanzehogeschool heeft opgezet in Noord-Nederland. Er bestaan inmiddels tientallen IWP’s in allerlei formaten en varianten. Deze IWP’s proberen bruggen te bouwen tussen onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk.
IWP’s zoals in Hellum zoeken nadrukkelijk de verbinding met de regio. Centraal staat het concept van ‘samen leren’, waarbij de academie, inwoners en de gemeenten de handen ineen slaan en gezamenlijk werken aan maatschappelijke opgaven. Het doel is dat er ‘permanente leergemeenschappen’ ontstaan, waarbij alle partijen van elkaar kunnen leren.
Volop in ontwikkeling
Afgelopen twee jaar liepen er ca. 160 studenten rond en zijn er ruim dertig projecten behandeld. De projecten hebben betrekking op een breed scala aan onderwerpen van duurzame energie en aardbevingsproblematiek tot sport- en cultuurevenementen.
Voorbeelden van projecten zijn onder andere het open lucht theater De Barst dat binnen het programma Toukomst wordt gerealiseerd, waar studenten hebben meegeholpen aan haalbaarheidsonderzoeken, de organisatie van een triatlon aan het Schildmeer, door aanvrager GymXtraFit uit Steendam, waarvoor studenten de juridische haken en ogen inzichtelijk hebben gemaakt en het Kultuureiland aan de Damsterplas, waarvoor studenten een tiental bouwwerken hebben ontworpen.
Een actueel project betreft de ontwikkeling van een plan voor een aardbevingsloket, waarbij de vele regelgeving omtrent aardbevingsschade inzichtelijk wordt gemaakt en die begeleiding kan bieden in het proces van schadeafhandeling. Het vraagstuk werd ingediend door Henk Bos, voormalig raadslid en fractievoorzitter in Midden Groningen. De gemeente Midden Groningen heeft de IWP recent benaderd met betrekking tot het opknappen en verfraaien van een natuurfietsroute in de provincie Groningen.
Van Scheltinga spreekt over het enthousiasme dat er leeft onder de studenten. Deze vorm van onderwijs is spannend en biedt hen de mogelijkheid om hun expertise en kennis toe te passen in het echte leven op echte problemen. Scheltinga onderschrijft ook het belang van de frisse blik die studenten met zich meebrengen op maatschappelijke vraagstukken.
Lange termijn visie
Het team zet in op een lange termijn traject. Van Scheltinga zegt de IWP te willen doorontwikkelen tot een bruisend centrum waar studenten, inwoners, ondernemers en bestuurders elkaar treffen om kennis en ervaring te delen en projecten samen op te pakken. ‘Wij willen op termijn 1000 tot 1500 studenten actief hebben in deze regio.”
Belangrijk voor de IWP is om tot een structurele samenwerking met de gemeenten te komen. Momenteel wordt het project gedreven door een bevlogen team van docenten van de Hanzehogeschool en Terra MBO. Beide onderwijsinstituten financieren het project. De bedoeling is dat de IWP op termijn deels wordt ondersteund door publieke middelen. De eerste stappen om in gesprek te gaan met gemeenten worden nu gezet.
Daarnaast probeert het team veel contacten te leggen in de regio. Politiek actieve inwoners, waaronder Fred Mahler uit Steendam, zetten eveneens hun schouders eronder door de juiste partijen met elkaar in contact te brengen. Ook is er een verkenningsonderzoek uitgevoerd om te achterhalen welke vraagstukken er leven in de regio.
Toegankelijk
Elke donderdagochtend komen de docenten en studenten samen in het centrum. Iedereen is welkom om kennis te komen maken en om vraagstukken aan te dragen. Het team kan vervolgens onderzoeken of het kan worden gekoppeld aan een studentengroep.
Het team
Het team dat de IWP Groeningen leidt betreft René van Scheltinga, tevens projectleider van de Hanze Ontwerpfabriek, Kristel Akkermans, juriste en docente recht aan de Hanzehogeschool, Immo Dijkma, docent ondernemerschap en innovatie aan de Hanzehogeschool en Mischa Bosman, docent en lid van het Innovatieteam aan het Terra College MBO.