Bundelpresentatie Sappemeer

Zaterdag 11 maart 2023 is er een bundelpresentatie gehouden vanuit het project ‘Dichter bij het Verleden’ in de oudste borg van Midden-Groningen, Borg Welgelegen te Sappemeer. Er zijn een aantal dichters uit de gemeente en omgeving de afgelopen tijd bij ouderen op bezoek geweest, om met hen te praten over het verleden. Deze verhalen zijn omgetoverd tot gedichten, die uiteindelijk zijn uitgebracht in een bundel.

Door het evenement ‘Woordtalenten’ van initiatiefnemer Gerard Rozeboom, kwam de organisatie van Dichter bij het Verleden, bij een aantal dichters die zij vervolgens gevraagd hebben om mee te doen. Daarnaast hebben zij ook jongere en nieuwe dichters gevonden, die voor het eerst in een bundel zijn komen te staan. Ook hen wilden zij een podium geven.

De verschillende dichters zijn bij ouderen in de omgeving van Midden-Groningen op bezoek gegaan, om daar te praten over dingen van vroeger, zoals bijvoorbeeld hun schooltijd, werkervaring of vakanties. Remda Spoelstra, lid van Dichter bij het Verleden: ‘We hopen eigenlijk ouderen een beetje te verbinden met dichters, ook met oog op de eenzaamheid. Daarnaast vinden wij het heel belangrijk dat jongeren tegenwoordig nog weten hoe dingen vroeger gingen, bijvoorbeeld het schrijven met een kroontjespen of griffel’. Het belangrijkste voor hen is dat de geschiedenis in leven blijft.

In de bundel zijn allerlei verschillende vormen van gedichten te vinden, denk aan bijvoorbeeld haiku’s of ballades. De dichters kregen de vrijheid om zelf te kijken welke vorm zij wilden gebruiken. De bundel was een initiatief van Stichting Cultuurgenoten. Bij de bundelpresentatie op zaterdag 11 maart waren zowel de dichters, als de verhalenvertellers (ouderen) en belangstellende aanwezig. Het was voor iedereen vrij toegankelijk.

 

Deel naar jouw media!