Dodenherdenking Zuidbroek

Zuidbroek – Voor de dodenherdenking  in Zuidbroek verzamelden de inwoners en belangstellenden om kwart over zeven bij dorpscentrum De Broeckhof, waarna men om half acht vertrok voor een stille tocht naar het monument bij het NS-station aan de Stationsstraat, waar Muziekvereniging Oosterbroek speelde.  Tijdens de weg er naar toe,  stond men ook even stil bij Stolpersteine die gelegd zijn aan de Klaas Woltjerweg 9, vervolgens liep men via de Julianaweg naar het Jan Emmens plantsoen waar een bloemstuk werd gelegd. Bij aankomst bij monument volgde een gedicht door kinderen basisscholen De Tandem en De Wegwijzer.

Hierna sprak Fractievoorzitter Roshano Dewnarain (GroenLinks Midden-Groningen): Hij vertelde over de opmerkelijke geschiedenis van Zuidbroek, “De spoorlijn herinnert dagelijks aan de duizenden mensen die hierlangs zijn vervoerd naar de plek waar zij voor het laatst het daglicht hebben gezien. De struikelstenen met de namen van de 7 Joden die zijn vermoord. Maar ook de straten en het plantsoen vernoemd naar drie dappere mannen die het onrecht niet konden verdragen en in verzet kwamen. Voor dat verzet hebben zij de hoogste prijs betaald”.

“Ik vraag mij af wat voor hen het moment is geweest waarop zij dachten: ik sta op voor vrijheid. Niet die van mijzelf, maar die van de ander. En dan vraag ik mij af of er 80 jaar na hun heldendaden nog wel iets van hun overgebleven. We zijn straks twee minuten stil, uit respect voor de gevallen. Hoort u in deze stilte de schoten van geweren in Oekraïne of de bommen die vallen op huilende kinderen in Gaza? Het doet pijn om te zien dat 80 jaar na de oorlog, onze medemenselijkheid aan het vervagen is. Dat de gedachte dat we pas vrij zijn, als we állemaal vrij zijn niet meer wordt gevoeld.

Écht recht doen aan de offers van de gevallenen, daar is meer voor nodig dan twee minuten stilte. Meer dan een straatnaam of een struikelsteen. Hen recht doen, kan alleen in onze daden. Door hun verbondenheid met de ander, hun verzet voor de vrijheid van de ander in onze acties te laten voortleven”.

Vervolgens werden de namen van de oorlogsslachtoffers in Zuidbroek voorgelezen door Janneke Blaauw en werd de kranslegging gedaan gevolgd door twee minuten stilte, aansluitend werd het Wilhelmus gespeeld. De plechtigheid eindigde met een voordracht door de kleindochter van verzetsstrijder Jan Emmens uit Zuidbroek.

Na afloop was er gelegenheid om in het Noord Nederlands Trein- & Tram museum een kop koffie te drinken en in de speciaal ingerichte ruimte de expositie van de ZNC-fietstocht Auschwitz – Zuidbroek 2024 te bezoeken, dat werd dan ook door de meeste bezoekers gedaan.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl