Doortrappen in Midden-Groningen

Fietsen en tegelijkertijd onder de mensen zijn? Dat kan tijdens een groepsfietstocht van Doortrappen Groningen. Maandag 1 juli was er een groepsfietstocht in Kolham waar veel animo voor was. ,,We hebben dit op drie locaties opgepakt”, leggen sportcoaches van de gemeente Mike van Kleef en Leonie Bats uit. ,,We hebben het al in Harkstede gedaan, daar doen we het 15 juli weer en fietsen we een langere afstand. In Siddeburen is het, Hoogezand komt nog, daar hebben we nog geen datum voor vastgesteld. We zijn bezig uit te breiden.” Het is niet het eerste jaar dat dit gedaan wordt want ook vorig jaar is ‘Doortrappen’ op meerdere locaties geweest.

Het is vooral de iets oudere doelgroep die de organisatoren willen bereiken. ,,Het gaat erom dat je het hele jaar veilig kan fietsen en dit kan blijven doen tot je honderdste. Dat is ook het motto. Het project is in heel Nederland. De gemeente werkt hiermee samen en wij werken voor de gemeente als sportcoach.” Tijdens de fietstocht die deelnemers op de eigen fiets doen worden bijvoorbeeld spiegels uitgedeeld, kunnen de deelnemers hun eigen helm opdoen en wordt er informatie gegeven over bijvoorbeeld hoe men veilig op kan stappen en het maken van een noodstop. ,,We geven aan waar de middelen bij zouden kunnen helpen. Daarnaast is het een mooi sociaal iets, leren mensen elkaar kennen.” Na een kop koffie en wat informatie wordt vertrokken voor een rit van zo’n twintig tot 25 kilometer.

Een van de deelnemers in Kolham is Jannes Wieringa. Het is al de derde keer dat hij meedoet. ,,Het is mooi dat je aanwijzingen krijgt als je de route rijdt. Daar zitten voordelen aan en het is gezellig. Ik heb er baat bij gehad en nu ook een fietshelm aangeschaft.” Robert van Dooren is in januari naar Kolham verhuisd en kende niemand. ,,Ik vind het leuk dat je contacten krijgt met mensen.” Zelf fietst hij graag, ook langere afstanden. ,,Normaal zo’n veertig tot vijftig kilometer.” Naast het fietsen heeft hij zich aangesloten bij de wandelclub.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl