RAADSCOMMISSIE – De gemeente presenteert een masterplan voor Hoogezand-Sappemeer. Het Rijk stelt subsidies beschikbaar voor elf regiocentra in de provincie Groningen om de brede welvaart te stimuleren. Hoogezand-Sappemeer is zo’n regiocentrum. De gemeente heeft daarom in de afgelopen periode een masterplan ontwikkeld. Het plan voorziet in een enorme ruimtelijke herinrichting van het leefgebied. Aan de basis van het plan liggen de eerder ontwikkelde woonvisie, bedrijventerreinenvisie, duurzaamheidsvisie en mobiliteitsvisie. Architectenbureau De Zwarte Hond heeft het in opdracht van de gemeente ontworpen.
Masterplan Hoogezand-Sappemeer
Voor het masterplan wil de gemeente de ruimtelijke inrichting in Hoogezand-Sappemeer flink op de schop nemen. Bovenaan staat de herinrichting van verkeersstromen. Hoogezand-Sappemeer heeft de afgelopen eeuw een enorme groei doorgemaakt. De verkeersinfrastructuur is hier echter nooit goed op aangepast. Al het verkeer rijdt dus continue door het centrum. Dit leidt niet alleen tot opstoppingen maar beperkt ook de mogelijkheden voor stadsontwikkeling. Daarnaast wordt ingezet op de aanleg van wandel- en fietspaden, de onderlinge verbinding van woonwijken en een betere integratie van bedrijven en woongebieden. Het plan heeft bijzonder veel aandacht voor de historie van het gebied. Het masterplan kunt u hier vinden.
Raad positief
Over het algemeen werd het plan heel positief ontvangen tijdens de raadscommissie op 15 mei. ‘Er is duidelijk nagedacht over samenhang en aansluiting met eerdere beleidsvisies’, aldus Lars Van der Laan (D66). Wel stelde de raadscommissie diverse kritische vragen over de uitvoering.
Een richtinggevend document – Wat is de status?
‘Is alles al in beton gegoten of er is er nog flexibiliteit?’ vroeg onder meer Jan Velthuis, fractievoorzitter van GBMG. ‘Wat is de status van zo’n masterplan?’ Zo had zich tijdens de vergadering een inspreker gemeld die al enige zorgen uitte over mogelijke gevolgen van de plannen voor haar akkerbouwgrond.
Wethouder Van der Burg lichtte toe dat het om een richtinggevend document gaat waar geen juridische status aan kan worden ontleend. Oftewel, nog geen bestemmingsplanwijzigingen. Echter diverse fracties wezen op het grijze gebied in deze fase van planvorming. ‘Mensen ontlenen wel degelijk status aan wat er besproken wordt in de raad en door de gemeente’, aldus Niels Joosten, fractievoorzitter van de CU.
Kor Hoving, fractievoorzitter van de BBP: ‘2040 is niet zo ver weg. 15 jaar is zo voorbij. Er staan nu plannen ingetekend voor natuur op landbouwgronden. Ja het is een visie, het staat nog niet vast, maar het zet het een en ander wel vast. Kan je nog wel investeren in deze gronden?’
‘Voer actieve communicatie naar inwoners en ondernemers’
De raadscommissie pleitte voor actieve communicatie vanuit de gemeente richting inwoners en ondernemers. Joostens wierp het idee op om een website te lanceren waarbij inwoners per deelgebied kunnen inzien wat er staat te gebeuren voor hun buurt of wijk.
Voor de onderliggende visies (voor wonen, duurzaamheid, bedrijventerreinen en mobiliteit) heeft de gemeente participatietrajecten doorlopen. Zodoende heeft de gemeente voor dit masterplan tot op dit punt nog niet ingezet op participatie. Als het aan de raadscommissie ligt wordt het hier nu wel tijd voor.
Betere verkeersstromen
Alle fracties onderschreven het belang van de herinrichting van het verkeer, zeker nu de plannen de Nedersaksenlijn van start gaan. Dit betekent dat in de nabije toekomst de slagbomen in harte Hoogezand-Sappemeer zestien keer per uur naar beneden gaan, waardoor verkeersopstoppingen alleen maar erger worden. Onderdeel van het masterplan is onder meer om een ringweg om het stedelijk gebied te ontsluiten, om zo het centrum te ontlasten. Velthuis (GBMG) vroeg daarnaast specifiek aandacht voor de herinrichting van station Hoogezand-Sappemeer. Volgens de fractie is dit een goede kans om het gebouw en gebied eindelijk eens goed op te knappen.
360 tot 400 miljoen euro
De Zwarte Hond schat de totale kosten tussen de 360 en 400 miljoen euro. De CU schat in dat dit een veel te rooskleurige inschatting is. De fractie vroeg het college om een betere onderbouwing van de kosten aan te leveren.
Voor middelen kijkt de gemeente onder meer naar middelen vanuit Nij Begun, regionale programma’s en EU-subsidies. Volgens wethouder Van der Burg is het van cruciaal belang om zo’n masterplan klaar te hebben liggen, zodat de gemeente ad hoc aanspraak kan maken op subsidies met een goede onderbouwing.
Buitengebieden
Velthuis (GBMG) pleitte voor een ‘Masterplan Midden-Groningen’ (i.p.v. Hoogezand-Sappemeer). Immers, de onderliggende visies zijn gemeentebreed opgesteld. Ook de CU vroeg aandacht voor de dorpen. ‘Wij investeren nu weer fors in Hoogezand-Sappemeer, maar we hebben ook een heel groot buitengebied met dorpsplannen. Hoe verhoudt dit zich tot elkaar?’, aldus Joostens (CU).
Wethouder Van der Burg onderschreef de opmerkingen. ‘Dit masterplan valt binnen het programma van de elf Groningse regio-centra, waarvoor rijksmiddelen beschikbaar zijn gesteld. Met een goed plan kunnen wij aanspraak maken op deze subsidies. Voor de buitengebieden is men druk bezig met dorpsvisies, ook hier is geld voor beschikbaar’. Volgens de wethouder volgt er nog een aparte investeringsagenda voor de buitengebieden.