Hellum: Expositie van zelfportretten en tekeningen Aafke Steenhuis

Op zaterdag 17 maart a.s. zal in de Middeleeuwse Walfriduskerk, Hoofdweg 33, Hellum, om 15:00 uur de feestelijke opening plaatsvinden van de expositie van zelfportretten en tekeningen van Aafke Steenhuis. Zij zal ook haar boek “Wie ben je? Dagboeken en zelfportretten” presenteren. Er is muziek van o.a. Aafke’s echtgenoot Jan Joost Teunissen en van Mattie de Vries.
Feestelijke nazit
en openstelling van Kunst en cultuurhuis De Ent, op een steenworp achter de kerk. De expositie in De Ent is vervolgens iedere zondag van 14:00 – 17:00 uur te bezichtigen tot en met zondag 13 mei a.s.

Aafke Steenhuis, geboren in Delfzijl ( 1946 ) schrijfster, schilder en journaliste, schrijft al vanaf haar negende jaar in een dagboek wat ze die dag beleefd heeft. Veel beschrijvingen gaan over geluk en tegenspoed in de liefde, over reizen, tekenen en schrijven, de boeken die ze leest, over haar werk als redacteur cultuur van Latijns Amerika voor De Groene Amsterdammer, haar vele ontmoetingen met internationale schrijvers en cineasten, en vele anderen. Soms schrijft ze over wandelingen en fietstochten in de natuur. Haar familie komt oorspronkelijk uit Hellum. Jaren geleden schreef ze ”Het Schild” een verhaal over het Schildmeer en Hellum. Dit dorp in de voormalige gemeente Slochteren ( nu Midden Groningen ) voelt voor Aafke Steenhuis als thuiskomen.

Vanaf haar elfde maakt Aafke Steenhuis haar eerste zelfportretten. Ze heeft in haar atelier talloze tekenboeken en schilderijen, waaronder zo’n 150 zelfportretten bewaard. Geregeld heeft ze exposities en geeft ze lezingen over haar werk. Ze tekent zichzelf vanuit dezelfde behoefte als waarom ze een dagboek bijhoudt.
Uit al die dagboeken en tekeningen heeft Aafke Steenhuis een selectie gemaakt en een boek samengesteld: “Wie ben je? dagboeken en zelfportretten”. Behalve inzicht in het leven van een vrouw, feministe en schrijfster vanaf de tweede helft van de 20e eeuw, geeft het boek ook een scherp tijdsbeeld van politieke en maatschappelijke veranderingen. De entree in De Ent is vrij. Organisatie, Het Beleveniscollectief en De Draad.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl