Hoogeland: burgemeester BMWE verkennen zeegrenzen

De burgemeesters van de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum kiezen komende zaterdag het ruime Wadden-sop. Doel van de nautische expeditie is een beeld te krijgen van de grenzen – de ‘buitendijkse gebiedsdelen’- van de nieuw te vormen herindelingsgemeente (‘BMWE’) die de werknaam ‘Hoogeland’ heeft.

Henk Bakker, Koos Wiersma, Marijke van Beek en Rinus Michels gaan hiermee in op een aanbod van Bedumer Henk Ubels. Hij is eigenaar van Ubels Offshore, een bedrijf dat gespecialiseerd is in dienstverlening en hulpverlening op zee. Zo zorgt het voor het transport van materialen en het vervoer van bemanningen en gespecialiseerd personeel voor schepen van en naar de wal. Ook wordt het bedrijf ingezet bij calamiteiten op zee en assisteert het bij duikwerkzaamheden.

De burgemeesters schepen aanstaande zaterdag rond 9.45 uur in aan de drijvende steiger in de Eemshaven. Vandaar gaat het met de Vrijheid III (1000 PK, maximum snelheid ruim 70 kilometer per uur) van Ubels Offshore richting Lauwersoog. De noordelijke begrenzing van de nieuw te vormen gemeente ligt enkele kilometers uit de kust. Die grens wordt in westwaartse richting gevolgd.
De oostelijke begrenzing van het toekomstige grondgebied ligt even ten zuiden van de Eemshaven; de westgrens ligt ter hoogte van het Lauwersmeer. De nieuwe BMWE-gemeente, die per 1 januari 2019 vorm moet krijgen, heeft een oppervlakte aan water van ongeveer 430 vierkante kilometer, gelegen in het UNESCO-Werelderfgoed, de Waddenzee.
De burgemeesters Koos Wiersma van De Marne en Marijke van Beek van Eemsmond zijn gewend aan ‘natte gemeentegrenzen’. Voor Henk Bakker van Bedum en Rinus Michels van Winsum wordt het de eerste keer dat ze dergelijke grenzen ervaren.

“We verwachten buitengaats overigens niet dat die grenzen – zoals je op het land veel ziet – zijn gemarkeerd met bordjes met de tekst ‘Welkom in De Marne’ of ‘Welkom in Eemsmond’.”
De Vrijheid III is in 2014 in de vaart gekomen. Het schip meet 13,5 meter en werd helemaal in eigen beheer afgebouwd. De Vrijheid III is gecertificeerd en mag tot 200 zeemijlen uit de kust werken. Het schip is al ingezet voor windmolenparken in de Noordzee.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl