Hoogezand: Tweede fase Warmtenet voorlopig van tafel

De tweede fase van Warmtenet Hoogezand, het project om restwarmte van de Eska-fabrieken te gebruiken voor verwarming van huizen en andere gebouwen is voorlopig van de baan. Het project is financieel niet haalbaar en de beschikbaarheid van restwarmte op lange termijn is niet gegarandeerd.

Warmtenet is een samenwerkingsverband van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en Waterbedrijf Groningen. De eerste fase is in 2016 in gebruik genomen: de verwarming van Het Kielzog en sportcentrum De Kalkwijck door houtpelletketels. In de tweede fase, die nu niet haalbaar blijkt te zijn, was uitbreiding naar 1350 huizen voorzien en gebruik van restwarmte van de industrie. Uit onderzoeken blijkt dat er voldoende restwarmte beschikbaar is, en dat aansluiting van de huizen goed te realiseren is. Financieel is het project echter niet haalbaar en ook is er een risico dat de restwarmte op enig moment niet langer beschikbaar is. Om problemen daardoor te voorkomen zijn extra investeringen nodig waarvoor geen geld is.

Wethouder Oetra Gopal betreurt dat de verdere uitrol van Warmtenet nu niet mogelijk is. “Dat is jammer. Maar we geven het plan niet op. Binnenkort start het Warmteplatform Noord-Nederland, een samenwerkingsverband dat als doel heeft de realisering van warmtenetten mogelijk te maken. Daar zullen we ons project nadrukkelijk onder de aandacht brengen.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl