Regio FM I Regionieuws TV I www.middengroningennieuws.nl

Welkom bij de Mediagroep Midden-Groningen!

Nieuws, informatie, sport en cultuur uit heel Midden-Groningen

Tip voor onze redactie? Email naar info@middengroningennieuws.nl

Hoogezand: Veilig verkeer dag Aletta Jacobs

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Elk jaar wordt op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand een ‘Veilig Verkeer Dag’ georganiseerd voor de brugklassers van het vmbo. Dit deed men vrijdag 21 januari in samenwerking met Traffic Skills Verkeerseducatie, Veilig Verkeer Nederland en Floris Fietsen.

De nadruk ligt deze dag vooral op ervaringsleren: in diverse praktische workshops nemen de leerlingen hun eigen verkeersgedrag onder de loep. Daarnaast wordt er onder andere gekeken naar de fietsroute van en naar school en gevaarlijke verkeerspunten onderweg. En niet onbelangrijk: is je fiets wel in orde?

De brugklassers hebben middels een virtuele fietssimulator ervaren dat je echt geen twee dingen tegelijk kunt doen in het verkeer. Mobiele telefonie en fietsen gaan echt niet samen. Het geleerde motto: mobiel in de hand, fiets aan de kant!

In de workshops kwamen ook de onderwerpen ‘weerbaarheid’ en ‘nee durven zeggen’ aan bod. Het weerstaan van groepsdruk door het krijgen van zelfvertrouwen. Daardoor moet bijvoorbeeld een beslissing om niet tegelijk te fietsen en een mobieltje te gebruiken, anders dan de groep doet, makkelijker worden. En ook het besef dat harder rijden dan is toegestaan niet stoer is, maar juist stom. Dit omdat je niet alleen jezelf in gevaar brengt, maar ook anderen. Dat laatste konden deze brugklassers middels een rijsimulator ervaren.

Bijzonder was de simulatie van een ongeval waarbij de auto over de kop sloeg. De AJC-leerlingen leerden zich tijdens deze workshop eerst te bevrijden uit hun veiligheidsgordel en daarna uit de omgeslagen auto (zie foto). Ook een erg leerzame ervaring.

Controle

Aan de hand van de fietscheck van Veilig Verkeer Nederland onderzochten de leerlingen in een loods op het schoolplein samen met medewerkers van Floris Fietsen of hun fiets in orde was. Dat bleek volgens de directeur van de fietsenzaak uit Martenshoek bij 60%van de gecontroleerde fietsen niet geheel het geval te zijn. Ter plekke zijn daarom vrijdag diverse kleine reparaties uitgevoerd en fietslampjes gemonteerd. Overigens leerden de brugklassers tijdens een workshop in het technieklokaal daarna zelf fietsbandenplakken.

Zelf controleren of je fiets in orde is kan door een online fietscheck te doen op de site van Veilig Verkeer Nederland.

 

Deel naar jouw media!

Laat een reactie achter