In de voetsporen van Aletta Jacobs

Op woensdag 10 mei was de opening van de wandelroute “In de voetsporen van Aletta Jacobs” te Sappemeer. Deze opening vond plaats op de hoek van de kruising van de Winkelhoek en de Noorderstraat. Tijdens deze opening werd er door burgemeester Adriaan Hoogendoorn, kinderburgemeester Lieke Kruijer, stripmaker Barbara Stok en een aantal leerlingen van het Aletta Jacobs College een lint doorgeknipt. Daarmee werd de wandelroute officieel gelanceerd.

De route loopt over de Noorderstraat in Sappemeer. Het startpunt is bij de Historische Scheepswerf Wolthuis en loopt dan door naar het Bontehuis aan de Hoofdstraat, de langere route gaat via het station en de Aletta Jacobsstraat.

“Aletta Jacobs is een vrouw die ontzettend veel betekend heeft voor de positie van vrouwen in het leven. En dan ook vooral met het vrouwenkiesrecht dat in 1922 gerealiseerd is. Ook was zij de eerste vrouw die aan de universiteit ging studeren en de eerste vrouw die arts werd. Ze heeft dus heel veel baanbrekend werk verricht wat dat betreft”, aldus burgemeester Hoogendoorn. Ook was het werk van Stripmaker Barbara Stok te bewonderen. ”Dit is natuurlijk mooi om te zien. Ik heb dat dan getekend op klein formaat in mijn kamertje. En om dat dan nu in het groot hier aan de muur te zien, dat is wel heel erg mooi.”

De striptekeningen hangen aan een slooppand in Sappemeer. Dus die tekeningen kunnen daar niet voor altijd blijven hangen. “Als dit pand gesloopt gaat worden, dan moeten deze fantastische strips ergens anders in de gemeente een mooie plek krijgen. Want het moet zichtbaar blijven”, vertelt Hoogendoorn.

Deel naar jouw media!