Kennismakingstour Gemeenteraad

Zaterdag 18 februari was de gemeenteraad van Midden-Groningen op bezoek in Meeden en Muntendam. Raadsleden van verschillende politieke partijen hebben verschillende plekken bekeken en daar gepraat met inwoners over wat er leeft in hun omgeving.

Zo heeft Peter van der Werk, commissielid voor het CDA, veel gesprekken gehad met inwoners van Meeden: ‘Ik heb verschillende problemen gehoord, bijvoorbeeld het vrachtverkeer over de Hoofdweg. Door op deze manier in contact te zijn met de inwoners konden we samen in gesprek gaan over wat eraan gedaan kan worden. Ze komen zelf ook met creatieve ideeën, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van bloembakken of het inperken van de snelheid’.

Voor de inwoners is het belangrijk om gehoord te worden. Onze verslaggever heeft met diverse mensen gesproken, die graag hun verhaal kwijt wilden aan de gemeenteraad. Henk Dijkema, een van de inwoners van Meeden, woont tegenover 27 windmolens: ‘Ik erger mij enorm aan de bromtonen van de molens en de verlichting, met name s’ nachts. Ik ken meerdere mensen die er last van hebben en er grote problemen mee hebben, dus het lijkt mij goed om dit op de agenda te zetten’. Tom van der Helm hoopt al lange tijd te horen wat er met de verbouwing van de scholen in Meeden gebeurt. Tom wil heel graag iets met het schoolgebouw doen, maar hoorde van een wethouder dat men daar sociale woningbouw wil gaan bouwen, terwijl er eerst plannen waren om er een park van te maken. Zijn plan is om een sociale plek voor ouderen te maken, waar iedereen zicht heeft op elkaar en elkaar af en toe kan bijstaan. ‘Maar als je geen medewerking krijgt, dan lukt niets’, aldus inwoner Tom.

Mara Min, raadslid van het CDA, woont sinds december in Muntendam: ‘Vandaag ga ik de omgeving verkennen met andere raadsleden, zo kan ik alles ook een beetje leren kennen. Het is altijd goed om problemen in de omgeving te weten, ongeacht of je er woont of niet’. Ook Marjolein Vulpes, gastvrouw van de Raad, die voor de VVD in de gemeenteraad zit, is erg enthousiast over deze dag: ‘Dit is waarom ik in de gemeenteraad zit, want ik wil juist in gesprek met inwoners. Wij zijn de volksvertegenwoordigers, dus wij moeten ook bij onze inwoners ophalen waar zij tegenaan lopen’.

Er zijn weinig jongeren in Meeden en Muntendam te vinden en hun aantal neemt nog steeds meer af. Dat dit een opvallend probleem is, is bij de verschillende raadsleden, inwoners en medewerkers uit de dorpsraad algemeen bekend. Veel genoemde oorzaken zijn bijvoorbeeld het tekort aan werkgelegenheid voor de jeugd of de busverbindingen vanaf en richting de dorpen. Geert Rakens uit de dorpsraad Muntendam richt zich momenteel op het verbeteren van de leefbaarheid.

De raadsleden zijn per bus langs verschillende locaties in de omgeving gereden, zoals het Windpark N33, het zwembad De Kolck in Meeden en de dierenweide in Muntendam. Dat het heel belangrijk en nuttig is dat de Gemeenteraad en inwoners in gesprek gaan met elkaar, komt op deze dag toch wel sterk naar voren. Zo komt het verhaal achter problemen naar voren en wordt de persoonlijke impact van de onderwerpen op inwoners duidelijk. In de komende periode zal de raad regelmatig langsgaan, ook in andere dorpen en wijken in de gemeente.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl