Kinderraad bezoekt herdenkingsplaatsen

Samen met secretaris Wim Rozema, van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer en Omstreken, heeft de Kinderraad van Midden-Groningen, doormiddel van een ‘bustour’, verschillende monumenten en plekken bezocht ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog. De tour begon bij het Rijksmonument Oosterpark, nabij het station Hoogezand-Sappemeer.

Het Rijksmonument Oosterpark, is een monument ter nagedachtenis van de afgevoerde Joden in de Tweede Wereldoorlog. Zij gingen vanaf het station Hoogezand-Sapemeer, naar Hooghalen, Westerbork en kwamen vervolgens nooit meer terug. Later moesten zij richting de vernietigingskampen in Oost-Europa.

De bustour ging verder naar het station in Zuidbroek, waar gids Wim Rozema iets ging vertellen over het beeld van Anita Franken, die op het station geplaatst is. Van daaruit werd de Kinderraad meegenomen naar een kleine Joodse begraafplaats in Zuidbroeksterveen. Waarnaar een grote Joodse begraafplaats werd bezocht in Kolham.

Ook Lieke Kruijer, Kinderburgemeester van Midden-Groningen, was aanwezig gedurende de tour: ‘Ik hoop vooral dat mensen stil staan bij wat er is gebeurd, dat de oorlog nooit meer terug mag komen en vrijheid heel belangrijk is’. De raadsleden van de Kinderraad benadrukten ook dat het niet vergeten mag worden wat er is gebeurd: ‘Soldaten hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid’.

Wim Rozema legt uit dat het ook voor hem belangrijk is om de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken, omdat er elke dag wel weer ergens op de wereld oorlog is: ‘Je moet elke dag oppassen dat je in vrijheid kunt blijven leven’.

 

Deel naar jouw media!