Tijdens de onlangs gehouden raadsvergadering werd het klimaatadaptatieplan 2022-2026 unaniem goedgekeurd. Enkele kritische kanttekeningen daargelaten was de raad zeer positief over het heldere en werkbare plan.
Weersextremen en risico’s
Door een veranderend klimaat krijgen we vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Enerzijds betreft dit momenten van heftige neerslag, anderzijds langdurige periodes van droogte. Op de langere termijn speelt ook de stijging van de zeespiegel een belangrijke rol voor de veengebieden in Midden-Groningen.
Deze weersextremen leiden tot meerdere risico’s. Extreme neerslag leidt in de eerste plaats tot overbelasting van het afwateringssysteem, met als gevolg dat leefgebieden wateroverlast ondervinden en vitale infrastructuur waterschade kan ondervinden. Een voorbeeld hiervan hebben we meegemaakt in augustus 2021 in Siddeburen, toen er binnen 24 uur 113 mm neerslag viel. Periodes van droogte leiden potentieel tot een veelheid aan problemen waaronder druk op de drinkwatervoorziening, uitgedroogde landbouwgronden, afsterving van groen, bermbranden, stofwolken en de groei van blauwalg. Specifiek voor Midden Groningen geldt het risico op versterkte bodemdaling door inklinking in de veenweidegebieden. Deze bodemdaling komt bovenop de bodemdaling die de Groningers al ondervinden door de zout- en gaswinning. De risico’s worden in het plan helder in kaart gebracht.
Adaptatieplan
Het klimaatadaptatieplan koppelt vervolgens concreet beleid aan deze risico’s. Dit betreft zoal de verdere aanleg van gescheiden rioleringen om de afwatering te bevorderen, het monitoren van grondwaterstanden, het opzetten van stimuleringscampagnes om drinkwaterverbruik te verminderen, het beregenen van openbaar groen, het repareren van scheuren in het wegdek door bodemdaling en het opstarten van overleg met woningbouwcorporaties over verbeterde isolatie bij nieuwbouw.
Waarom 2026? Elke zes jaar komen er nieuwe ‘stresstesten’ beschikbaar, waarin extreme weersomstandigheden worden gesimuleerd in geavanceerde computermodellen. De uitslag van deze testen vormen de basis voor het klimaatbeleid. De gemeente Midden Groningen heeft in 2020 een dergelijke stresstest laten uitvoeren. Zodoende loopt de periode van het klimaatadaptieplan tot 2026.
Kosten
Voor het plan staat een incidenteel budget van ruim 397 duizend euro. Verder vergt de uitvoering van het plan een structureel budget van ruim 100 duizend euro. De doelstelling is om zoveel mogelijk van dit geld te putten uit bestaande regelingen. Reeds bestaan er verschillende budgetten die hiervoor in aanmerking komen, waaronder gelden uit het afvalwaterbeleid en uit de landelijke impulsgeldenregeling. Met 4 miljoen euro is de reparatie van scheurvorming in wegen door bodemdaling veruit de grootste kostenpost.