Hoogezand – Leerlingen Jarne, Duuk, Len en Kyrah van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand zijn dit schooljaar actief binnen het programma Junior Company van Jong Ondernemen. Met hun bedrijf Terra-Lumière wonnen ze op 17 april de nationale finale van de Blue Ocean Challenge.
De Blue Ocean Challenge is een wedstrijd voor middelbare scholieren die zich richt op duurzame producten met een link naar water of de zee en die een concreet probleem oplossen. Het product van de leerlingen, Terra-Lumière, past perfect binnen deze criteria: het gaat om een milieuvriendelijke kaars van zandwax. Bij het branden komen geen giftige stoffen vrij, er wordt geen paraffine gebruikt en er gaat geen materiaal verloren. Bovendien is de originele kaars eindeloos herbruikbaar met behulp van navullingen.
Dankzij de nationale winst plaatste het team zich als een van de elf deelnemers voor de wereldwijde finale op 13 mei. Ze namen het daarin online op tegen teams uit onder meer India, Noorwegen, Frankrijk, Engeland, Ierland, Portugal, Italië, Zweden, Denemarken en België. De jury bestond uit toonaangevende Europese ondernemers. Hoewel het team uit Hoogezand de internationale finale niet wist te winnen, oogstte het veel lof – niet alleen van de jury, maar ook van Jonas de Groot, directeur van Jong Ondernemen: “Ze hebben het fantastisch gedaan.”
De landelijke finale vond plaats op 17 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam. “Ik had het niet verwacht,” zei leerling Duuk bescheiden na afloop. Het succes krijgt nog een bijzonder vervolg: de leerlingen en hun docenten zijn uitgenodigd om terug te komen naar de Beurs van Berlage om daar de beurs officieel te openen.
De ondernemerszin van het team reikt verder dan de competitie. Kyrah wil graag verder in het ondernemerschap, en ook Duuk ziet een toekomst als ondernemer: “Ik wist al heel lang dat ik later een eigen bedrijf wil.” Jarne ontdekte tijdens het project zijn passie voor presenteren: “Ik vond het erg leuk om voor een groep te staan en iets te vertellen. Ik wil graag iets met dieren doen – eigenlijk wil ik de nieuwe Freek Vonk worden.” Docent Corina Bos-Grashuis noemt de hele ervaring “uniek”.
De deelname aan de Blue Ocean Challenge werd mede mogelijk gemaakt door Kansrijke Groningers.
“We zijn sinds het voorjaar bezig met dit project en hebben in januari meegedaan aan de regionale pitch battles,” vertellen docenten Corina Bos en Freek de Jong. Op basis daarvan werd het team geselecteerd voor deelname aan de Blue Ocean Challenge. Slechts zes teams mochten meedoen aan de landelijke finale. Voor de leerlingen was het volgens de docenten een unieke kans. “Je bent al trots dat je de landelijke finale haalt, maar als je dan ook nog wint en Nederland mag vertegenwoordigen, voelt dat echt als een bonus.”
Voor de landelijke finale kreeg het team nog begeleiding van een mentor via Euronext. Richting de wereldwijde finale pakten de leerlingen zelf het meeste op. Ook kwam er nog een expert langs op school die hen hielp bij het verbeteren van hun pitchvaardigheden.