Loppersum: Toch weer Engelse winnaar bij Dutch Open Grasstrack

Hummel valt uit met machineproblemen in de finale. Na een bloedstollende finale, in de Specialklasse Senioren, schalde zaterdagavond toch weer het “God save the Queen” over het sportpark aan de Bosweg in Loppersum. Voor ruim 1500 toeschouwers, schreef de Brit Richard Hall deze 2e ronde van het Dutch Open Grasstrack op zijn naam.

Dat Hall uiteindelijk met de overwinning aan de haal zou gaan had niemand van tevoren verwacht, want er was er eigenlijk maar één die de overwinning verdiende, en dat was Romano Hummel uit Groningen. Hummel liet de gehele dag al zien dat hij uitstekend uit de voeten kon op de vernieuwde kleibaan in Loppersum.
Doordat de bochten op het circuit aan de Bosweg vorig jaar ruimer zijn gemaakt konden de coureurs nu vol gas rondkomen, en met name Hummel was hiervoor uit het juiste hout gesneden en won dan ook overtuigend al zijn voorserie ‘s, en plaatste zich hiermee als eerste voor de A-finale.

In deze A-finale moest hij de strijd aangaan met de Engelse toppers Paul Hurry en Richard Hall, de uit Stadskanaal afkomstige Mark Beishuizen, Henry van der Steen en Dave Meijerink. Na een spectaculaire start ging het in de 1e bocht direct al mis voor de Fries Henry van der Steen doordat hij met zijn machine onderuit schoof op de harde Lopster kleibaan.

Er volgde dan ook een herstart zonder van der Steen.
Na deze herstart was het weer Hummel die als eerste de bocht in dook voor Richard Hall, Paul Hurry, Mark Beishuizen en Dave Meijerink.
Al gauw bouwde Romano Hummel een ruime voorsprong op, en niets leek een welverdiende overwinning nog in de weg te staan.
Maar helaas ging het, zoals wel vaker dit seizoen, ook in Loppersum mis voor Hummel. Zijn machine ging in de allerlaatste bocht voor start finish kapot, waardoor de Engelsman Richard Hall alsnog met de overwinning aan de haal ging voor Mark Beishuizen, die op de streep Paul Hurry nog passeerde, en Dave Meijerink.
Hevig teleurgesteld verliet Hummel dan ook het circuit, en was het uiteindelijk toch weer het Engels volkslied wat uit de speakers knalde en niet het verwachte Wilhelmus.
In de zijspanklasse waren alle ogen weer gericht op William Mathijssen en Sandra Mollema.
Dit duo bewijst keer op keer maar weer wie er aan de top staat in de mondiale en de internationale zijspanklasse.
Ook op de perfect geprepareerde baan in Loppersum wonnen ze dan ook overtuigend al hun serie ’s en konden zich als eerste gaan opmaken voor de A-finale.
In deze A-finale namen ze het op tegen de, van een voetbreuk terugkerende, Wilfred Detz met bakkeniste Wendy Arling, Sven Holstein/Bonita van Dijk, de

Engelse combinatie van Shaun Harvey/Danny Hogg en de combinatie van David Carvill met Hoogkerker Dennis Smit in de bak.
Nadat het licht op groen en het startlint omhoog waren gegaan, doken de duo ‘s Mathijssen/Mollema en Holstein/Van Dijk als eerste de bocht in.
Uiteindelijk waren het Mathijssen/Mollema die er als eerste uitkwamen en de leiding pakten in deze spectaculaire zijspanklasse.
Al gauw bouwden zij een ruime voorsprong op, en konden ze de overwinning van deze grasbaanraces in Loppersum op hun goed gevulde erelijst bijschrijven.
Achter het duo Mathijssen/Mollema werd er nog volop gestreden om de 2e plaats door de combinaties van Holstein/Van Dijk en Detz/Arling.
Dat Holstein het rijden op een zijspan nog lang niet is verleerd bleek dan ook wel, en strak sturend reed hij hun zijspan naar een mooie 2e plaats voor Detz/Arling, Carvill/Smit en Harvey/Hogg welke respectievelijk een 3e en 4e plaats behaalden.

Bij de NK shorttrackklasse 450 cc ging de dag overwinning naar Jan Okke Loonstra uit Surhuisterveen, bij de NK shorttrackklasse 250 cc naar Mark van Dellen uit Groningen en de 125 cc-specialklasse werd een prooi voor Nigel Hummel uit Hoogkerk.

Ook werd er zaterdag nog een demo race verreden in de Flattrack klasse. Deze van origine uit Amerika overgewaaide discipline werd gewonnen door Erwin Mulder
De organiserende club MFAC Loppersum kan weer terugkijken op een zeer geslaagde baansportdag welke onder prima weersomstandigheden en onder grote publieke belangstelling werd verreden.

Het waren spectaculaire heats met continue felle strijd op het ovaal in Loppersum.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl