Lotte start crowdfundactie voor hulphond

Lotte Elzinga (29) uit Hoogezand heeft een crowdfundingcampagne gelanceerd om € 22.000 in te zamelen, nadat haar zorgverzekeraar de vergoeding voor de hulphond die ze nodig heeft, heeft afgewezen.

Elzinga lijdt aan het Ehlers-Danlos syndroom (EDS), een ernstige bindweefselaandoening die haar constant pijn bezorgt en haar afhankelijk maakt van een rolstoel vanwege bewegingsbeperkingen. Ze voldoet aan alle voorwaarden om een hulphond te ontvangen, en zowel haar zorgspecialisten als Hulphond Nederland hebben groen licht gegeven voor de aanvraag. Ondanks dit alles weigert haar zorgverzekeraar om de hond te vergoeden, om redenen die Elzinga als wisselend en onduidelijk bestempelt; de laatste reden die op werd gegeven, was dat haar zorgverzekeraar vindt dat de hulphond niet genoeg kan betekenen voor Lotte in huis en buitenshuis.

Voor Elzinga is dit een harde klap, omdat ze hoopte met de komst van een hulphond een groot deel van haar zelfstandigheid en vrijheid terug te krijgen. Hulphond Nederland zou voor haar een ADL-hond opleiden, die ondersteuning biedt bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Deze speciaal getrainde honden zijn bedoeld om zowel binnen als buiten te helpen bij taken die Elzinga zelf niet kan uitvoeren vanwege pijn, moeite of energiegebrek. “Op dit moment ben ik volledig afhankelijk van de mensen om me heen,” vertelt Elzinga. “Zelfs iets simpels als iets van de grond oprapen is vaak al te zwaar voor mij, en zonder hulp naar buiten gaan is gewoon niet mogelijk.”

Het vooruitzicht om met de hulp van een assistentiehond zelfstandig de deur uit te kunnen, zou haar kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. “Niemand wordt gelukkig van de hele dag binnen zitten,” voegt ze eraan toe.

Met het opstarten van de crowdfundingcampagne heeft Elzinga nieuwe hoop gekregen op de komst van haar hulphond. Ze hoopt het benodigde bedrag binnen enkele maanden bijeen te brengen. Hulphond Nederland zal de rest van het benodigde bedrag bijdragen vanuit hun eigen fondsen.

Om Lotte Elzinga te steunen in haar crowdfundingcampagne voor de hulphond, kunt u een bijdrage leveren via deze link.

 

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl