Midden-Groningen: Aangepast programma Dodenherdenking

Wegens de coronamaatregelen kan de Dodenherdenking op maandag 4 mei 2020 op de negentien plaatsen in de gemeente Midden-Groningen niet op de traditionele wijze doorgaan. Het is een belangrijk moment voor veel mensen, een moment om gepast bij stil te staan, dus komt de gemeente samen met haar 4 mei comités met een alternatief programma.

Programma
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft aan heel Nederland gevraagd om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en heeft alle blazers in Nederland gevraagd om het signaal Taptoe vanuit huis mee te spelen. De lokale 4 mei comités van Midden-Groningen leggen iets voor 20.00 uur een krans bij de monumenten (op alle 19 plekken in de gemeente waar anders de herdenking gehouden zou worden). Hier mag geen publiek bij aanwezig zijn. Van de comités zijn alleen de mensen aanwezig die er functioneel moeten zijn (met een maximum van vijf personen) en zij houden 1,5 meter afstand. De lokale 4 mei comités blijven tijdens de twee minuten stilte bij het monument. In plaats van een speech bij het monument, zendt de gemeente na 20.00 uur een vooraf opgenomen speech van burgemeester Adriaan Hoogendoorn uit via youtube. De integrale tekst van de speech publiceert de gemeente op haar website, wordt gedeeld via de social media-kanalen van de gemeente en wordt gepubliceerd in de lokale huis-aan-huiskrant De Regiokrant.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn zegt over 4 mei: “Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers: burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De Tweede Wereldoorlog heeft honderdduizenden Nederlanders het leven gekost. Deze slachtoffers herdenken we op 4 mei in het bijzonder. Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt. Deze slachtoffers zijn overleden door veel verschillende gebeurtenissen tijdens de oorlog, en ook erna vielen er nog slachtoffers als gevolg van de oorlog door verwondingen en/of trauma’s. Gebeurtenissen die bij de overlevenden en nabestaanden in het geheugen gegrift staan. Herdenken, opdat we dit onrecht nooit vergeten. Herdenken, om herhaling te voorkomen. Daar zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl