Midden Groningen: HSSM-gemeenten maken veel werk van participatie nieuwkomers

Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde gaan een uitgebreide invulling geven aan de participatie van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Dat hebben de colleges van B en W van de gemeenten besloten.

 

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven moeten vanaf dit jaar een participatieverklaring ondertekenen. Daarin staat onder andere dat ze bekend zijn met belangrijke waarden in de Nederlandse samenleving en die waarden ook uitdragen. De gemeenten organiseren de ondertekening en moeten daarvoor minimaal een workshop aanbieden waarin de inhoud van de verklaring wordt uitgelegd. De HSSM-gemeenten hebben besloten aanzienlijk méér te doen. Ze organiseren voor hun asielgerechtigden zeven bijeenkomsten plus een rondleiding langs belangrijke locaties in de drie gemeenten. Thema’s die aan de orde komen in de bijeenkomsten zijn onder andere omgaan met geld, de gezondheidszorg in Nederland en omgaan met de buren. Ook wordt besproken hoe nieuwkomers optimaal kunnen deelnemen aan de samenleving. De laatste bijeenkomst heeft een feestelijk karakter: dan wordt de participatieverklaring ondertekend in aanwezigheid van de burgemeester.

 

Wethouder Peter Verschuren van Hoogezand-Sappemeer: “Alleen het ondertekenen van een verklaring heeft weinig betekenis. We willen dat de nieuwkomers een goede start maken met hun integratie en stimuleren dat ze volwaardig gaan meedoen in onze samenleving. Daarom kiezen we voor een uitgebreide kennismaking. Dat is beter voor de mensen die het betreft en voor de samenleving als geheel.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl