De fractie van gemeentebelangen Midden Groningen maakt zich zorgen over onrust omtrent het economisch perspectief rondom de A7 en de N33. Sinds het bekendmaken van het ruimtelijk economisch perspectief A7/N33 wordt GB bedolven onder vele vormen van reacties. De partij vindt dat dat mensen willen meedenken en waar nodig hun zorgen uiten over de plannen. Wat echter steeds weer naar voren komt is de zeer tegenstrijdige informatie die mensen krijgen die in de zoekgebieden wonen en werken, aldus Patricia Nieland van GB.
Zo is er onrust bij de burgers woonachtig aan de Valckelaan, van Arnhemslaan en de Vrouwenlaan in Kolham. De maatschap Tepper en Tol geeft in een omvangrijk schrijven ook aan of er überhaupt wel enige vorm van overleg is op het gemeentehuis. Afspraken met provincie en gemeente die niet worden nagekomen, het ministerie van LNV die de gemeentelijke muur niet kan doorbreken, een advocaat die geen contact kan leggen met gemeente en noem maar op. Blijkbaar kunnen wij niet fatsoenlijk communiceren met onze bevolking en lukt het helemaal niet om uit 1 mond te spreken.
De feiten volgens Gemeente Belangen:
Volgens de tekening in het document Ruimtelijk-Economisch perspectief valt het gehele gebied onder het zoekgebied voor de plannen voor Rengerspark 2. Dus inclusief de boven genoemde straten en de landbouwgronden van de maatschap Tepper en Tol. Deze huizen en bedrijven staan in de weg en zullen gesloopt moeten worden. Althans dit is de informatie die de desbetreffende bewoners hebben gekregen, ambtelijk wordt zelfs gesproken over onteigening als middel.
Echter, een andere bewoner van het gebied heeft andere ervaringen. Een andere ambtenaar is bij verschillende mensen langs geweest en geeft aan dat de woningen aan de genoemde straten geheel niet weg hoeven. Over tegenstrijdigheid en zorgvuldigheid gesproken.
Op de inloopavond in februari in Kolham is er geen duidelijk uitsluitsel gegeven over de vraag moeten deze woningen en bedrijven nu wijken ja of nee? Ook bij navraag komen er geen antwoorden. Kortom, in plaats van duidelijkheid te verschaffen is het tegendeel het geval. De onrust en onvrede over de rol van de gemeente is groot.
De fractie van Gemeente Belangen Midden Groningen wil dan ook graag antwoord op de volgende vragen van het college:
1. Wat is de status van het kaartje die naar de inwoners is gestuurd? Welke conclusies kan men hier uittrekken als het gaat om al dan niet kunnen blijven wonen?
2. Is u bekend dat mensen uit hetzelfde gebied verscheidende vormen van informatie hebben ontvangen die in strijd zijn met elkaar? Zo ja, hoe heeft dit kunnen gebeuren? Zo nee, hoe kan het dan dat mensen die wel zo ervaren?
3. Waarom heeft de wethouder op de inloopavond geen antwoord gegeven op de vraag om welk afgebakend gebied het precies gaat, zodat verwarring had kunnen worden voorkomen?
4. Kan het College nu aangeven om welk gebied het exact gaat, zodat iedereen weet waar hij aan toe is?
5. Kan het College meer duidelijkheid verschaffen over de vragen die leven bij de maatschap Tepper en Tol als het gaat om communicatie met de gemeente, met name om over hun ervaringen van niet-communicatie. Specifiek over niet nakomen c.q. niet vroegtijdig afzeggen gesprek met gedeputeerde, het ministerie van LNV en een advocaat die blijkbaar niet kunnen doordringen tot uw College c.q. Het ambtelijk apparaat.
Vraag 6 is vanmiddag beschreven aangezien we recentelijk informatie hebben ontvangen dat een vraag oproept.
De klachtenafdeling heeft 3 klachten ontvangen op 3 december. Op 10 januari moesten extra stukken ingeleverd zijn welke reeds op 6 januari aangeleverd zijn. Tot heden is er geen een reactie op de klachten ontvangen. Bij navraag wordt het geijkte antwoord corona en zwangerschap gegeven. Excuus voor mijn irritatie, college wij zijn reeds 13 weken verder ! Ik zou graag weten hoe het college dit gaat oplossen en hoe spoedig kunnen de mensen een antwoord krijgen. Graag een tijdspad, aldus Nieland.