Midden-Groningen: Wethouder Erik Drenth klaar met zogenoemde no cure no pay bureaus

Wethouder Erik Drenth is klaar met de zogenoemde no cure no pay bureaus die namens inwoners bezwaar maken tegen de aangeslagen WOZ-waarde. “Het levert inwoners misschien een paar tientjes op die ze ook hadden kunnen besparen als ze rechtstreeks contact met de gemeente hadden opgenomen, maar het kost de gemeenschap een paar honderd euro als ze dit via een bureau aan inwoners teruggeven.”

 

Er zijn commerciële bureaus die aanbieden om namens bewoners bezwaar tegen de WOZ-waarde te maken. Ze zeggen dat ze dat ‘gratis’ doen, op basis van ‘no cure no pay’. Maar echt gratis is dit niet. Als het bezwaar wordt toegewezen, betaalt de hele gemeenschap van Midden-Groningen  daaraan mee.

 

Zo heeft de gemeente in het afgelopen jaar circa €50.000 uitgekeerd aan deze commerciële bureaus. Deze kosten worden in de OZB verrekend omdat er anders een tekort komt. Alle belastingplichtigen in de gemeente betalen op deze manier, via een omweg, hier dus toch aan mee. Voor de inwoner betekent het vaak een kleine vermindering.

Een praktijkvoorbeeld: een inwoner maakt bezwaar via zo’n bureau, hij krijgt gelijk waardoor de WOZ-waarde met €10.000 naar beneden gaat. Voor de inwoner betekent dit dan een vermindering van de aanslag van circa €18. Het bureau claimt echter een wettelijk geregelde onkostenvergoeding die kan oplopen tot ruim €750!

 

Eind deze maand verstuurt de gemeente Midden-Groningen haar gemeentelijke belastingen, waaronder de WOZ, weer. Wethouder Drenth roept inwoners van Midden-Groningen op eerst contact met de gemeente op te nemen. Wellicht komen gemeente en inwoner er dan in een gesprek al uit. En dat is wel ècht gratis.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl