Tijdens de raadsvergadering op 1 februari diende de SP een motie in waarin de fractie het college opriep om inwoners te stimuleren en helpen bij het afkoppelen van hemelwater op eigen perceel, zowel in regentonnen alsook voor het gebruik in toilet.
Volgens de SP is het absurd dat wij in Nederland schoon water gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, terwijl er op andere plekken in de wereld drinkwatertekorten zijn, aldus Joke Lesman. Ook geldt dat een groot deel van ons hemelwater nog altijd via gemengde riolering naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) stroomt. Zonde, vindt de SP.
In de kern werd de motie zeer positief ontvangen, zowel door de raad als het college. Allen onderschreven het belang van een verantwoorde omgang met schoon water en de noodzaak van klimaatadaptatie. Echter, voor sommige fracties ging de motie te ver, met name het omschakelen naar toiletaansluitingen op hemelwater in bestaande woningen. Niet omdat dit niet wenselijk zou zijn, maar omdat het simpelweg enorme kosten met zich meebrengt.
Het afkoppelen van hemelwater is geen nieuwe discussie en gebeurt al op grote schaal. Een eigen regenton in de tuin is de gemiddelde tuinliefhebber niet vreemd en onder de grond kent Nederland een brede mix aan verschillende rioleringssystemen, van gemengde, verbeterd gemengde en gescheiden riolering. Bij nieuwbouw wordt er eveneens al sterk ingezet op gescheiden rioleringssystemen voor hemelwater.
Ook in kader van klimaatverandering, steeds intensere regenval en langere periodes van droogte kan het apart afvangen en opslaan van hemelwater een belangrijke rol spelen in zowel de tijdelijke ontlasting van het riool alsook watervoorziening in tijden van droogte.
Ook in de gemeente Midden-Groningen staat beleid in de steigers om precies aan deze wens van de SP tegemoet te komen. Op 8 juni 2023 is het Klimaatadaptatieplan aangenomen in de raad. Een van de actiepunten betreft het ‘stimuleren van ontstenen en vergroenen bij bewoners en bedrijven’. Hieronder vallen onder andere de aanschaf van regentonnen, aanleg van groene daken en het afkoppelen van riolering bij verharde oppervlaktes. Voor dit actiepunt worden momenteel uitvoeringsbudgetten gereserveerd.
Na afloop van de bespreking in de raad en een bevestigend geluid vanuit het college besloot de SP de motie in te trekken.
Voor de geïnteresseerde lezer: STOWA (2019) – Afkoppelen. Kansen en risico’s van anders omgaan met hemelwater in de stad (2019) (te downloaden via: https://www.stowa.nl/zoeken?keywords=hemelwater&publicated%5B2%5D=2).