Muntendam: Controle op inhoud van GFT-containers

Op 19 februari 2018 heeft de gemeente Midden-Groningen in Muntendam een controleactie uitgevoerd op de inhoud van de groene GFT-container. De reden voor deze controleactie was een mededeling, dat er veel restafval in de GFT-container zou worden gedaan. Dit gaat tegen de regels van de afvalscheiding en van het diftar-systeem in. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven, waarbij per huishouden wordt geregistreerd hoeveel afval aangeboden wordt. Bovendien wordt er dan restafval aan de compostering aangeboden, waardoor het hergebruik van het geproduceerde compost in gevaar komt.

Tijdens de controle in een gedeelte van Muntendam zijn alle GFT-containers, die aan de weg stonden, visueel gecontroleerd op de inhoud. Containers met vervuiling zijn niet geleegd en zijn voorzien van een containerhanger. Op de containerhanger is aangegeven waarom de container niet geleegd is. In het gecontroleerde gebied zijn 185 minicontainers aangeboden. Hiervan zijn 34 gevallen afgekeurd en niet geleegd.( ca. 20%). De omvang (in kilo) van de vervuiling was bij de meest containers beperkt.

De meest voorkomende vervuiling bestond uit: kranten, versnipperd papier, hygiënisch papier (keukenrol, wc-papier); gewone plastic zakken met GFT-afval; kattenbak korrels en restafval, zoals plastic verpakking en houten planken. Dit hoort niet in de GFT-container maar bij het restafval.

Containers met mest van huisdieren zijn wel gewoon geleegd. Kleine hoeveelheden mest kunnen namelijk wel verantwoord gecomposteerd worden. Grote hoeveelheden mest, hondenpoep en kattenpoep moeten met de container voor restafval afgevoerd worden.

De gemeente zal de komende tijd ook regelmatig op verschillende plekken controles laten plaatsvinden.

Willen inwoners weten welk afval waar hoort, kan men de informatie vinden op:

www.afvalscheidingswijzer.nl

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl