Nationale buitenspeeldag in Harkstede

Op woensdag 12 juni 2024 stond het de hele dag in het teken van buitenspelen. Zo ook in Harkstede, de hoofdweg werd speciaal afgesloten zodat alle kinderen op straat konden spelen. Zo konden de kinderen voetballen, geschminkt worden, basketballen, popcorn eten, ijsjes eten en werden er ballonnen gevouwen in allerlei figuurtjes.

Nationale buitenspeeldag

Sinds 1994 wordt er in Nederland elk jaar een Nationale Buitenspeeldag gehouden (tweede woensdag in juni). Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen.

Verkeersveiligheid

De hoofdweg in Harkstede is een gevaarlijke straat. Er steken veel kinderen over die van school of sport naar huis gaan. In combinatie met automobilisten die ruim boven de maximale toegestane snelheid rijden kan dit voor enorm gevaarlijke situaties leiden. Reden voor dorpsbelangen Harkstede en Scharmer om hier wat aan te doen. Het dorp kwam met het idee om verschillende oversteekpaden aan te leggen om de kinderen een veilige plek te bieden waar ze kunnen oversteken. Deze plannen worden opgenomen in een dorpsvisie en bij de gemeente Midden-Groningen neergelegd.  Daarmee hoopt het dorp op budget om deze plannen te gaan realiseren.

Rol van de basisscholen

Omdat de basisscholen het belang inzien van de verkeersveiligheid worden er op de scholen alternatieve borden gemaakt voor een 30 km zone. De kinderen kunnen zelf een tekening maken waarin duidelijk wordt dat er langzamer gereden moet worden. Alle tekeningen worden verzameld en Wethouder Markus Ploeger mocht de verkeersborden uitzoeken. De mooiste verkeersborden worden opgehangen.

Kijk hieronder de video:

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl