Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd 2023, is een wedstrijd waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen met elkaar de strijd aan gaan voor de titel ‘Nationaal Voorleeskampioen 2023’.

Dinsdag 14 februari vond de eerste wedstrijdronde plaats en woensdag 15 februari was de tweede voorleesronde. Margreet de Groot, Domeinspecialist Taal, werkzaam bij Biblionet Groningen zegt er het volgende over: ‘Deze voorleesmiddag is een regionale voorronde van de gemeente Midden-Groningen. Zestien scholen hebben zich aangemeld met zestien schoolkampioenen, zij zijn verdeeld over de twee middagen’. Door de hele provincie Groningen zijn er in de maand februari regionale voorrondes, de winnaars hiervan gaan door naar de één van de twee halve finales, die in de maand Maart plaatsvinden. In april vindt de provinciale finale plaats in Veendam, waarna de beste voorleeskampioen van de provincie Groningen, mag strijden in de landelijke finale met elf andere provincie-winnaars.

De jury van de regionale voorrondes bestaat uit verschillende mensen uit verscheidene sectoren: ‘Wethouder Annemiek Hoesen-Spithorst van de gemeente Midden-Groningen zit in de jury, maar ook een kinderboekenschrijfster en leesconsuleten. De juryleden letten op veel verschillende dingen, er wordt gelet op de toon en de snelheid van het voorlezen, maar ook wordt er gekeken of de emotie van het verhaal goed wordt weergegeven en of de luisteraar wordt meegevoerd in het verhaal’, verteld Margreet de Groot.

Dat lezen vanaf een jonge leeftijd erg belangrijk is, maakt ook Margreet duidelijk: ‘Van lezen ga je groeien op allerlei gebieden, lezen opent je wereld, werkt ontspannend en laat je dingen ontdekken. Het is gewoon belangrijk dat erop basis- en middelbare scholen aan lezen wordt gedaan. Kinderen moeten op jonge leeftijd zoveel mogelijk plezier krijgen in lezen.’ Volgens Margreet is dat dan ook de grote doelstelling van deze wedstrijd.

De voorrondes vonden plaats in het ‘Odd Fellowhuis Welgelegen’, een veenborg in Sappemeer. De kinderen mochten om en om voorlezen uit hun eigen gekozen boek vanuit een mooie stoel. Het publiek bestond uit hun familie, leerkrachten en natuurlijk de jury. ‘Het is voor de kinderen natuurlijk extra spannend om voor te lezen voor een publiek van zo’n 50 mensen, maar daar leren ze wel veel van’, aldus Margreet.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl