Nieuwe modelbaan Museum

Afgelopen week zijn de eerste werkzaamheden aan de nieuwe, grote modelbaan in het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum uitgevoerd. Twee jaar geleden heeft het museum een grote schenking gekregen van ‘Modelspoortreinen’, die schenking wil het museum graag gebruiken voor het bouwen van een nieuwe modelbaan bij hen in Zuidbroek.

De schenking bestond uit veel locomotieven, wagons en spoor. Rowin Penning, secretaris van het spoorwegmuseum, geeft aan dat er nog een ruimte in het museum is waar nog geen modelbaan te zien is. ‘Om die reden willen we graag die lege ruimte opvullen met een modelbaan’, vertelt hij. Er moet nog behoorlijk gebouwd worden, voordat de baan klaar is. ‘Vorige week zijn de eerste contouren zichtbaar geworden; de onderbouw is gemaakt van houtwerk, daarbovenop wordt nog plaat- en ander werk gemaakt’, verteld Rowin. Er moet nog een spoor worden aangelegd, bergen gemaakt worden en de elektronica en computerbesturing moet nog gedaan worden.

De expositie ‘De trein van Lego’, die momenteel te bekijken is in het museum, is een groot succes. Dit succes is ook overduidelijk terug te zien in het bezoekersaantal, ‘Op dit moment schat ik in dat we meer dan een verdubbeling van het aantal bezoekers hebben, ten opzichte van vorig jaar’, aldus Rowin Penning. Volgens Rowin zijn er veel mensen die speciaal voor deze expositie naar het museum komen, de reacties zijn dan ook erg enthousiast. Dit enthousiasme komt ook voor een groot deel, doordat de bezoekers zelf het een en ander kunnen doen: ‘Er zijn een aantal knoppen in de expositie, als je daarop drukt gaan de treinen rijden’, verteld de secretaris. Speciaal voor de expositie is het schaalmodel van het stationsgebouw in Zuidbroek nagebouwd.

Door de toenemende drukte is het museum voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, dit geldt dan voornamelijk voor de weekenden. Denk aan receptiewerk, kaartverkoop, catering of de inrichting van exposities en de technische dienst. Rowin Penning benadrukt dat je geen liefhebber van treinen hoeft te zijn om vrijwilliger te worden: ‘Als je het leuk vindt om onder de mensen te zijn en samen iets te doen, dan komt het helemaal goed’. Aanmelden kan via de website www.nnttm.nl of je kan langskomen in het museum op de vrijdagmiddag, zaterdag of zondag.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl