Noordbroek – In Noordbroek konden inwoners en belangstellenden in de ochtend van 4 mei aanwezig zijn bij activiteiten aangaande de dodenherdenking. De herdenking begon al ’s morgens tijdens het leggen van een witte roos bij 7 adressen in het dorp waar meerdere Stolpersteine liggen en daarnaast deed men dat bij drie graven van oorlogsslachtoffers. ’s Avonds was er een plechtigheid in het dorp, vanaf 18.30 uur in het MFC ‘De Noordsuythoeve’ in Noordbroek. De betekenis van de 4 mei-herdenking werd daar uitgesproken, gevolgd door het aansteken van een kaars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.
Raadslid Gert Jan Bruins van BBP in de gemeenteraad van Midden-Groningen hield daar een toespraak. Kort fragment: “Het afnemen van vrijheid kent vele gezichten. Daarom is herdenken geen ritueel. Het is een opdracht. “In onze eigen gemeente, Midden-Groningen, zijn in de oorlogsjaren mensen ondergedoken, verraden, gedeporteerd, vermoord. Er zijn vele verhalen. Niet alleen hier in Noordbroek maar over de gehele wereld zijn de verhalen. Ik ben zelf veel naar het buitenland geweest voor mijn werk. Naar Roemenië, Oekraïne, maar ook naar Wit Rusland. Overal waren de verhalen en de herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Wat mij hiervan voornamelijk is bijgebleven is dat de bewoners van deze landen helemaal geen oorlog willen. Net als ons willen ze bestaansrecht hebben, werk, een gezin, te eten en bovenal vrijheid. Het zijn niet de volkeren die uit zijn op meer land of meer macht. Het zijn de leiders. De voorbeelden zijn er te over. Vrijheid vraagt iets van ons. Niet alleen als eenling, maar als samenleving. Als buren. Als collega’s. Als ouders. Als opvoeders. Als mensen. Want als we kinderen leren hoe het was, kunnen zij begrijpen hoe het is. En alleen wie begrijpt, leert bouwen aan vertrouwen.” Tachtig jaar vrijheid is een mijlpaal. En een verantwoordelijkheid. Om te blijven kiezen voor menselijkheid. Voor een samenleving waarin verschillen ons niet uit elkaar drijven, maar ons leren om meer te zien. In onze dorpen. In onze gemeente. In ons hart.”
De avond volgde met een gedicht door een leerling van groep 8 Inspecteur Amerikaschool uit het dorp en verder een oorlogsverhaal verteld door een lid van het 4 mei comité.
Om even na half acht was de plechtigheid in het MFC afgelopen en vertrok een stille tocht naar het herdenkingsmonument in “Dokters Toen”, waar een kranslegging werd gedaan en de “Klokkenluuders Noordbrouk”. Om 20.00 uur was er de traditionele twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus wat werd gespeeld door muziekvereniging Oosterbroek. Aansluitend werden er liederen vertolkt door het koor Popkorn uit Siddeburen.
Aan het eind van de plechtigheid legden de meeste bezoekers een bloem of een bloesemtak uit eigen tuin, bij het monument. In de recreatiezaal van Gockingaheem werd er tot slot nagepraat door de aanwezigen. (fotograaf: Pieter van der Poel).