OM eist taakstraffen tegen man en vrouw

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 56-jarige man en een 24-jarige vrouw, beiden afkomstig uit de gemeente Midden-Groningen, taakstraffen van respectievelijk 80 en 60 uur geëist. Daarnaast eiste de officier van justitie een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand tegen beiden. Aan de verdachten is ten laste gelegd dat zij journalist Groeneveld hebben gedwongen iets te doen, te laten of te dulden.

Geparkeerde fietsen
De verdachten, vader en dochter, hebben een vastgoedbedrijf waarover journalist Willem Groeneveld in juni 2021 kritisch heeft geschreven. De strekking van dat stuk was dat een dertigtal – voor een pand van het bedrijf – geparkeerde fietsen waren weggehaald door dat bedrijf. Deze fietsen zijn vanuit Stad-Groningen getransporteerd naar Froombosch, een dorp 20 km oostelijker.

Oproep
Groeneveld wijdde een artikel aan deze actie en dat viel niet in goede aarde bij de verdachten. Zij besloten de betreffende fietsen op te halen en voor de deur van Groeneveld te zetten. Daarnaast hadden ze zijn adres, telefoonnummer en een foto van de woning op het internet gepubliceerd. Daarbij deden de verdachten een oproep om de fietsen daar maar op te halen.

Verjaardagsgroet
Twee dagen later werd Groeneveld wederom lastig gevallen. Een filmer, een muzikant en de vrouwelijke verdachte kwamen aan zijn deur een “verjaardagsgroet” brengen. De mannelijke verdachte stond verderop te wachten. Het drietal had bloemen en wijn bij zich en de muzikant speelde op de accordeon. Dat alles werd gefilmd. De beelden werden breed gedeeld.

“Groeneveld stelde iets aan de kaak waarmee de verdachten het niet eens waren. Dat was de reden voor hun intimiderende handelingen.”

Persvrijheid
Voorafgaand aan de publicatie van het artikel heeft de mannelijke verdachte tegen Groeneveld gezegd dat als hij het artikel zou publiceren, hij zijn gegevens openbaar zou maken. De officier van justitie is van mening dat, als je dit in een breder verband trekt, de verdachten de persvrijheid hebben aangetast.

“Groeneveld stelde iets aan de kaak waarmee de verdachten het niet eens waren. Dat was de reden voor hun intimiderende handelingen.”

Daarnaast ging het om meerdere acties in korte tijd, waarbij de journalist in zijn privé-omgeving lastig werd gevallen. “Zijn adres en telefoonnummer werden gedeeld. Dat is intimiderend en beangstigend”, aldus de officier van justitie.

Aanslag
Uiteindelijk bleken de gevolgen groot. Drie maanden na deze incidenten werd door twee mannen een aanslag gepleegd op het huis van Groeneveld. Deze mannen waren het niet eens met de kritische toon in zijn artikelen over onder meer deelnemers aan corona-demonstraties. “Zij hebben toegegeven dat zij zijn adres hebben weten te achterhalen dankzij de berichten die de verdachten online hadden gezet.”

Geen spijt
Wat volgens de officier van justitie verder meeweegt in haar strafeis is dat de man en de vrouw nog steeds geen blijk geven van spijt. “Zij klagen er vooral over dat zij nu steeds bedreigd worden en dat zij de wereld over hen heen hebben gekregen.”

Politierechter: taakstraf, geen voorwaardelijke celstraf
De politierechter deed meteen uitspraak en veroordeelde de man tot een taakstraf van 80 uur en de vrouw tot een taakstraf van 60 uur. De politierechter ging niet mee met de eis van de officier van justitie om ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl