Onrust over bomenkap in Hoogezand

Op donderdagochtend 14 maart is in de wijk de Vosholen in Hoogezand gestart met het kappen van bomen op het terrein van de voormalige Heeres aan de Boomgaard. Deze actie heeft tot onvrede geleid onder de buurtbewoners, aangezien de redenen achter deze kap niet helder zijn. Volgens verkregen informatie heeft de gemeente enige tijd onderhandeld met de vorige eigenaar, wat de overname van het bospenseel bemoeilijkte. Momenteel zou het perceel in handen zijn van een curator, die opdracht heeft gegeven tot het bouwrijp maken van het terrein. Deze plotselinge ontwikkeling heeft echter vragen opgeroepen bij de bewoners van de wijk.

Er is bezorgdheid geuit over de gebrekkige communicatie vanuit de gemeente met betrekking tot deze kwestie. De bewoners hebben geen duidelijkheid ontvangen over de motieven achter de bomenkap en de toekomstplannen voor het terrein. Een buurtbewoner verklaarde “Het gebrek aan transparantie veroorzaakt frustratie en onzekerheid. We vinden het teleurstellend dat er geen duidelijkheid is over dit besluit. Als we de redenen zouden kennen, zou dat veel verheldering brengen. Bovendien waren ze tot diep in de nacht bezig met het kappen van de bomen.”

De wijkcommissie heeft zich ook uitgesproken: “Als tussenpersoon tussen de wijk en de gemeente vinden we het belangrijk dat de bewoners goed worden geïnformeerd over zulke ontwikkelingen,” zegt Ciske Egeraat van Stichting Wijkcommissie de Vossenstreek. De kwestie van de bomenkap is slechts een van de vele zorgen in de buurt. De aanleg van een nieuwe parkeerplaats heeft al voor de nodige overlast gezorgd. “Vroeger kon je gemakkelijk om de school heen en verder naar de Vosholen, maar nu zijn er ingrijpende veranderingen doorgevoerd om aan de eisen van enkele individuen te voldoen,” voegt Egeraat toe.

In een schriftelijke reactie laat de gemeente Midden-Groningen weten: ‘’De curator heeft plannen om het bouwrijpe terrein te verkopen aan een ontwikkelaar die volgens het geldende bestemmingsplan woningbouw wil realiseren. Zodra de ontwikkelaar begint met het ontwerpproces, zal dit in samenwerking met de gemeente plaatsvinden. Op het terrein aan de Vosholen, waar de bomen werden gekapt, bevonden zich geen monumentale bomen. Tot en met 15 maart is het toegestaan om bomen te kappen, maar vanaf die datum is een ecologisch rapport vereist.’’

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl