Onthulling hoekpand Kerkstraat

Maandag 2 oktober onthullen gedeputeerde Tjeerd Van Dekken en wethouder Erik Drenth het opgeknapte hoekpand aan de Kerkstraat/Meint Veningastraat in Hoogezand en geven hiermee het startsein voor de Maand van de Geschiedenis (oktober) en de historische route door Hoogezand. Dit is een vrijblijvend evenement waar iedereen welkom is. De gemeente Midden-Groningen heeft het pand in juli aangekocht met financiering vanuit onder andere de Provincie Groningen en Nationaal Programma Groningen. De gemeente en provincie deden dit omdat het pand al jaren een doorn in het oog was voor velen vanwege het verpauperde uiterlijk van het pand dat op een prominente plek in Hoogezand staat.

De bedoeling is dat het pand op den duur gesloopt wordt. Op dit moment wonen er nog huurders in het pand. De gemeente is met de bewoners in gesprek om een nieuwe prettige woonplek te vinden. Tot die tijd is het pand onderdeel van de Historische route ‘van Faber naar de sluis’ van Ontdek Midden-Groningen.

Het oude deel van Hoogezand en Martenshoek kent een levendige geschiedenis vol scheepvaart en scheepsbouw. Langs de huidige Meint Veningastraat en de Hoofdstraat liep vroeger het Winschoterdiep. Er voeren schepen vol met turf en aardappels. De gebouwen die men langs de route ‘van Faber naar de sluis’ tegenkomt lagen ooit dus aan het water. Deze historische route gaat vanaf nu dus ook langs het aangekochte hoekpand. Het pand is opgesierd met historische foto’s uit Midden-Groningen met medewerking van de Historische scheepswerf.

Hart voor Midden-Groningen
Zowel het programma ‘Aanpak verpauperde Panden’ als ‘Midden-Groningen op de kaart’ zijn onderdeel van Hart van Midden-Groningen, het lokaal programmaplan van Nationaal Programma Groningen.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl