Onthulling twee Molukse monumenten door burgemeester

Op verzoek van de Molukse gemeenschap werden 25 graven van KNIL soldaten (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) in Midden-Groningen geëerd met twee monumenten. De ceremoniële onthulling vond plaats op donderdag 25 april, een belangrijke datum voor de Molukse gemeenschap, op die dag in 1950, werd namelijk de Republiek der Zuid-Molukken uitgeroepen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn onthulde, samen met vertegenwoordigers van werkgroep Moluku Foxhol, de monumenten op begraafplaats Stille Hof in Hoogezand en de begraafplaats in Kropswolde. Deze monumenten zijn een eerbetoon aan de Molukse KNIL-militairen en hun echtgenoten. Hiermee probeert de gemeente Midden-Groningen het respect en de erkenning te herstellen voor het lijden en de moeilijke situatie waar Molukkers in de jaren vijftig, nadat ze naar Nederland waren gekomen, mee te maken kregen.  Naast het realiseren van de monumenten, heeft de gemeente Midden-Groningen ook 35 graven van Molukse KNIL-militairen en hun echtgenoten de status Memorable Graven toegekend.

Nus Latumahina van werkgroep Moluku Foxhol benadrukte het belang van deze erkenning, met name voor de eerste generatie Molukkers die veel hebben geleden. Hij verklaarde: “Het was een mooie dag maar ook een dag met veel emoties. Deze monumenten zijn een erkenning, maar daar blijft het niet bij, elke 25 april zullen wij hier staan en hen herdenken, want wij kunnen hen nooit vergeten. Ze hebben zoveel meegemaakt, hun verdriet en hun frustratie. We hebben heel veel respect voor de generatie voor ons, voor wat zij hebben meegemaakt en hoe ze daarmee zijn omgegaan. Je hebt zoveel oorlogsslachtoffers. Maar ik vind dat zij ook oorlogsslachtoffers zijn.”

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl