Oorlogsexpositie in De Woudbloem

In de Aardappelmeelfabriek ‘De Woudbloem’ in Woudbloem is een bijzondere expositie opgezet rondom de oorlogsjaren en de bevrijding van 1940-1945.  Deze tentoonstelling, georganiseerd door het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland, werpt een blik op de gebeurtenissen die destijds plaatsvonden in de regio, met speciale aandacht voor de voormalige gemeente Slochteren en de huidige Gemeente Midden-Groningen.

De expositie omvat een verzameling foto’s, verhalen, voorwerpen en films die een beeld geven van de gebeurtenissen in de provincie Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er wordt speciale aandacht besteed aan het verzet, de helden van het verzet en de slachtoffers van de oorlog.

Ter gelegenheid van deze expositie zijn nieuwe filmdocumentaires gemaakt, waarin ooggetuigen hun persoonlijke verhalen delen over hun ervaringen tijdens de oorlogsjaren. Bijzonder is onder meer de nieuwe documentaire over ‘Wottertied, de inundatie van Groningen’, waarin wordt getoond hoe een groot deel van de provincie onder water werd gezet door de bezetter in een poging de opmars van de geallieerden te stoppen.

Jan Bleeker, een bestuurslid van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland, legt de nadruk op de belangrijkheid van de persoonlijke verhalen die verteld worden: “We hebben verhalen van mensen die echt hebben meegemaakt wat er gebeurde. Het was moeilijk om ze te vinden, maar hun verhalen zijn rechtstreeks uit de bron en geven ons een waardevolle kijk in die tijd.”

De expositie is nog te bezichtigen tot tweede pinksterdag.

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl