Open dag NCG Versterkingspunt

Vrijdag 24 februari presenteerde de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen in Zeerijp haar eindrapport aan Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer. De commissie trekt conclusies en doet aanbevelingen voor de toekomst.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) opende die vrijdag haar deuren voor alle inwoners van het gebied. Een van de Versterkingspunten voor Midden-Groningen en Oldambt is aan de Hoofdweg 156 in Schildwolde.

Mark Bokhove, manager Versterking gemeente Midden-Groningen zegt er het volgende over: ‘Vandaag hebben we in Schildwolde, met de collega’s van het NCG gekeken naar de uitkomsten van de parlementaire enquête. Op al onze versterkingspunten in het gebied, kunnen bewoners van dit gebied, indien ze dat willen, direct met ons in gesprek gaan’. Het NCG zorgt ervoor dat de onderzoeken onafhankelijk uitgevoerd worden en zij begeleiden de trajecten bij de eigenaren van woningen. De NCG is veelvuldig in contact met eigenaren, vooral als ze in de fase zitten dat ze gaan versterken: ‘De weg ernaartoe en de opname en beoordeling heeft lang op zich laten wachten’, aldus Mark Bokhove.

Door de bewoners wordt het erg gewaardeerd dat de NCG haar deuren opent, maar voor velen is dit ook een emotioneel beladen dag: het is de afsluiting van een uitgebreid onderzoek naar de waarheid over de gaswinning in Groningen. Een flink aantal Groningers, zo’n 12.000, zitten nog te wachten op oplossingen: ‘Wel is het zo, dat wij in 2023 aan alle Groningers duidelijkheid kunnen geven over of ze veilig wonen, of dat er toch maatregelen getroffen moeten worden’, legt Mark uit.

De uitwerkingen van de parlementaire enquête moeten nog uitgewerkt en besproken worden in de Tweede Kamer. Mark Bokhove geeft aan de uitkomsten hiervan uiteraard weer in de praktijk te brengen, hij vindt het echter ook heel fijn om daarover met inwoners in gesprek te gaan: ‘Ik zou niets liever willen dan dat het ook echt gaat lukken in 2023 om die duidelijkheid te geven en te bieden, daar gaan we dan ook voor en dat gaat ons lukken. Van daaruit kunnen we ook daadwerkelijk gaan starten met die versterking als dat nodig is, dan ben je ook heel intensief met elkaar in contact’.

De verschillende versterkingspunten waren van 12.00 tot 17.00 uur geopend, bewoners konden daar samen met medewerkers de livestream van het rapport bekijken.

Deel naar jouw media!