Open Monumentendag: Routes, netwerken, verbindingen

De Open Monumentendagen zijn dit jaar op zaterdag 14 en zondag 15 september. De Stichting faciliteert alleen zaterdag 14 september, omdat de meeste monumenten op zondag gesloten zijn. “Wij proberen altijd het landelijke thema te volgen. Dat deden we in de gemeente Slochteren ook al.” Het landelijke, zelfs Europese thema is dit jaar ‘Routes, netwerken en verbindingen’.

Sinds de vorming van de gemeente Midden-Groningen bestaat de Stichting Open Monumentendagen Midden-Groningen. Janny Bolhuis is voorzitter van deze stichting. “Zoals overal is het ook bij ons moeilijk om vrijwilligers te krijgen. Dat betekent dat wij soms heel veel werk hebben. Wij proberen altijd om er iets moois van te maken.”

Janny Bolhuis heeft een lange carrière in de gemeentelijke en provinciale politiek achter de rug. Van 1986 tot 1991 is ze raadslid geweest voor het CDA in de voormalige gemeente Slochteren. Vervolgens is zij twee periodes lid van Provinciale Staten geweest en daarna is ze nog weer twee periodes raadslid geweest. “Blijkbaar word je daar toch een beetje mee besmet, want ik volg het altijd nog.”

Het voormalige Woldjerspoor past prima binnen dit thema. Daar is lang aan gewerkt en uiteindelijk heeft het maar tien jaar gereden. Toen kwamen de vrachtwagens op. Tijdens de bezetting is een groot gedeelte van de spoorlijn gebruikt door de Duitsers.

“In Harkstede hebben we een schitterend monument. De kerk. Die is gebouwd tussen 1692 en 1700 door een echtpaar, Henric Piccardt en Anna Elisabeth Rengers. Hij is geboren in Woltersum; zijn vader was predikant. Henric wilde iets anders: hij ging rechten studeren. Eerst in Groningen, later in Franeker en op een gegeven moment dook zijn naam op in Orleans in Frankrijk. Wij willen graag, met een beetje fantasie, reconstrueren hoe Piccardt in Frankrijk terecht is gekomen.”

De historische scheepswerf in Sappemeer is ook een uniek stukje geschiedenis. Er wordt geprobeerd om met Open Monumentendag een vaarverbinding vanaf de historische scheepswerf naar Zuidbroek te realiseren.

De opening van de Open Monumentendag in Midden-Groningen is op vrijdag 13 september ’s avonds in de Petruskerk in Zuidbroek. “Over Zuidbroek hebben we ook nog een interessante ontdekking. We hebben een bus gehuurd van het Nationaal Bus Museum. Daar maken we op 14 september twee tochten mee in de omgeving van Zuidbroek, met deskundige uitleg over wat daar vroeger is gebeurd.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl