Pieterburen: Zeehondencentrum vangt eerste zomer pup op

De eerste zeehondenpup van deze zomer is opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen. Het diertje werd gisteren aangetroffen op het strand van Vlieland. Nadat de observatie periode was begonnen is de pup zeer waarschijnlijk door mensen verplaatst en moest er tot opvang worden overgegaan. Het benadrukt het belang van de campagne “maak van een zeehondenpup geen wees” die de zeehondencentra vorige week zijn begonnen.

Vrijdagavond werd er melding gemaakt van een zeehondenpup op het strand van Vlieland. Na controle van de pup door de lokale EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) werd er gepoogd het dier 24 uur te observeren. De volgende ochtend werd hij niet meer aangetroffen en waren er geen sporen zichtbaar. Op datzelfde moment kwam een melding binnen van een pup 1,5 kilometer verderop en dit bleek hetzelfde dier te zijn. De lokale politie en de ehbz hebben in eerste instantie het publiek nog op afstand gehouden, maar duidelijk was dat het zeehondje al zeer vermoeid was. Het vermoeden bestaat dat de zeehondpup is opgepakt en verplaatst, wat veel stress veroorzaakt. Daarom is besloten tot opvang over te gaan.

De zeehondenpup is in het Zeehondencentrum volledig onderzocht door een dierenarts en daarna in een eerste fase van opvang gegaan. Hier is de pup vanaf vandaag te zien voor publiek. Het zeehondje is een vrouwtje en is geadopteerd door lokale schoolklas de “Wilster” en heeft de toepasselijke naam “Willie” gekregen. Aangezien het om een erg jong dier gaat worden de komende dagen erg spannend hoe ze zal herstellen.

De zeehondencentra en de Waddenvereniging hebben gisteren een animatie gepubliceerd die onnodige opvang moet voorkomen. In de campagne “maak van een zeehondenpup geen wees” willen de centra benadrukken hoe belangrijk rust en afstand is voor zeehonden in deze periode van het jaar. Zeehonden zogen hun pups voor een periode van 3-4 weken alvorens de jonge zeehonden op zichzelf aangewezen zijn. Deze intensieve zoogperiode is dus cruciaal voor een goede start van het leven van een zeehond.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl