Regionale voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

Zestien vertegenwoordigers, elk gekozen als voorleeskampioen van een basisschool in Midden-Groningen, zullen op dinsdag 13 en woensdag 14 februari deelnemen aan de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Dit evenement vindt plaats in Borg Welgelegen in Sappemeer. In de bredere provincie Groningen zullen in diverse voorrondes in totaal 162 schoolkampioenen strijden om een plaats in de provinciale finale, die gehouden wordt in van Beresteyn in Veendam. Voorafgaand aan deze finale worden er twee halve finales georganiseerd

Op 22 mei zal de Groningse kampioen deelnemen aan de landelijke finale in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Tijdens de voorronde in Borg Welgelegen krijgen de voorlezers uit Midden-Groningen elk vijf minuten de gelegenheid om de jury, bestaande uit burgemeester Adriaan Hoogendoorn, schooldirecteur Nineke Kupers, PABO-voorleeswedstrijdwinnares Lara Smit, wethouder Annemiek Hoesen, Biblionet senior adviseur Gonny Apol, en voorleescoryfee Nora Kerkhof, te overtuigen van hun voorleeskwaliteiten. De juryleden vormen twee aparte jury’s van elk drie personen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een gezamenlijk initiatief van Stichting Lezen en Vereniging Openbare Bibliotheken. In de provincie Groningen wordt de coördinatie van dit evenement verzorgd door Biblionet Groningen. Het doel van de wedstrijd is om kinderen aan te moedigen tot lezen en hen te enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken.