Roemtepeerd Harkstede in ere hersteld

Het Roemtepeerd, het herstelde beeld van kunstenaar Jef Depassé werd onlangs feestelijk onthuld aan de kruising tussen de Vijverlaan en de Dorpshuisweg in Harkstede, door Wethouder Hoesen en kinderen van twee basisscholen uit het dorp. Het beeld werd tijdens de afgelopen jaarwisseling vernield, maar staat nu weer op zijn vertrouwde plek. De gemeente Midden-Groningen is met betrokkenen uit Harkstede en de erven van de kunstenaar in gesprek gegaan over het herstel van het beeld. Het beeld is uiteindelijk gerestaureerd met de Japanse techniek Kintsuki. Dat is een Japanse kunst die scherven van keramiek of porselein met een zilver of goud kleurig lak kan te lijmen.

De plekken waar de oorspronkelijke scheuren zaten zijn nog met een gouden laag zichtbaar, op deze wijze laat men de scheuren die zijn ontstaan zien, in plaats van ze te verbergen.” De geschiedenis moet immers niet verloren gaan.

Het is mooi om te zien dat we het beeld in ere hebben hersteld,” verklaart Martin Bochert, adviserend kunstenaar vanuit de gemeente Midden-Groningen. Het beeld staat symbool voor ruimte, zegt Iris Depassé dochter van de kunstenaar. “Wat mijn vader destijds precies bedoelde met het beeld is mij niet helemaal duidelijk. “Maar het paard kijkt achterom de ruimte in, dus een paard dat ruimte neemt en ruimte geeft. “Kunst is immers voor iedereen een vrije interpretatie”.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl