Rondje Midden-Groningen

Tijdens Rondje Midden-Groningen op zaterdag 12 en zondag 13 augustus 2023 kunnen diverse kerken bewonderd worden. Zoals de Petruskerk in Zuidbroek (circa 1280), een goed voorbeeld van de Romano-gotische bouwstijl. Bij renovatiewerkzaamheden zijn restanten van beelden van Jezus en Maria gevonden, die nu in de kerk te zien zijn. Ook de koorhekken, de preekstoel en de twee originele gevangeniscellen in de toren zijn te bezoeken. In Noordbroek staat het ‘zusje’ van de Petruskerk, in dezelfde bouwstijl. Prachtige muur- en gewelfschilderingen vertellen Bijbelse verhalen. Het Schnitgerorgel is wereldberoemd en trekt liefhebbers van heinde en verre om te luisteren en zeker ook om zelf te spelen.

Deels Romano gotisch, deels romaans is de oude hervormde kerk in Siddeburen. Alle authentieke elementen zijn bewaard, hoewel het grootste deel van de schilderingen verborgen zijn achter een pleisterlaag. Eén fresco siert het koepeldak. Ook het Lohmanorgel en de preekstoel zijn een bezoek waard.

De grafkerk in Harkstede is gebouwd in opdracht van Henric Piccardt en Anna Elisabeta Rengers, ook borgheer en -vrouw van de Fraeylemaborg. In de grafkelder staan drie grafkisten, van beide opdrachtgevers en een derde familielid. Veel zerken op het naastgelegen kerkhof zijn getooid met grafpoëzie.

Rode accenten markeren de Julianakerk in Kolham: een donkerrood plafond, pannendak en de recent gerenoveerde dakruiter. Op die laatste zwenkt de ook opnieuw vergulde windhaan. De oorspronkelijke windhaan uit begin 19e eeuw heeft een uitsparing waarin de klauw van Piccardt is verwerkt. Deze haan is te bekijken in de kerk. Daar is t/m 10 september ook de expositie Kleurenpracht te zien.

De katholieke Sint Willibrorduskerk in Sappemeer is in 1872 gebouwd door Pierre J.H. Cuypers en één van de weinige Cuyperskerken die nog over zijn in Noord-Nederland. Je kunt er een kaarsje branden en de verschillende beelden en gebrandschilderde ramen bewonderen.

Naast kerken nemen ook ateliers, galeries, musea en molens deel aan Rondje Midden-Groningen. Een overzicht van alle deelnemers en hun openingstijden vind je op www.ontdekmiddengroningen.nl. Hier vind je ook de fietsroute ‘Langs de mooiste kerken’ door Midden-Groningen.

Foto: Rondleiding Kerk Harkstede.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl