Samenwerking Meld Misdaad Anoniem

De gemeente Midden-Groningen gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem (M.) met ingang van 1 december 2022. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn en Marc Janssen van het meldpunt tekenden daarvoor op 29 november een samenwerkingsovereenkomst. Vanaf 1 december ontvangt de gemeente anoniem verkregen signalen van burgers over criminaliteit en fraude. De politie ontving deze signalen al via M. De politie en de gemeente zullen gaan samenwerken om te bepalen wat de beste manier is om de binnengekomen informatie te gebruiken.

Het strafrecht en het bestuursrecht kunnen elkaar aanvullen om criminaliteit aan te pakken. Zoals de politie een onderzoek naar strafbare feiten kan doen heeft de gemeente in het bestuursrecht ook mogelijkheden om in te grijpen. Het sluiten van drugspanden is daar een voorbeeld van. Illegale horeca of huiselijk geweld zijn andere voorbeelden waarbij de gemeente zelf kan optreden.

De samenwerking met M. vergroot de kennispositie van de gemeente en versterkt hiermee de integrale aanpak van criminaliteit.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “De aanpak van ondermijnende criminaliteit is een verantwoordelijkheid van politie en justitie, maar ook van de gemeente en de inwoners. Het is belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit samen aanpakken. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig.”

Vangnet
M. is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M. wordt gemeld over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen.

Bereikbaarheid

Voor meldingen over criminaliteit kunnen inwoners contact opnemen met de politie (telefoon 0900-8844). Dat kan dus ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000: op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24 uur per dag via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden. Bron: Meld Misdaad Anoniem.

 

Deel naar jouw media!