Schipperscafés Scheepswerf Wolthuis

In het bezoekerscentrum van de Scheepswerf in Sappemeer wordt elke laatste vrijdag van de maand, tussen 14.30 en 17.00 uur, een lezing georganiseerd onder de naam ‘Schipperscafé’. De belangrijkste doelstelling van het Schipperscafé is dat mensen die alleen zijn of thuiszitten, een leuke middag hebben en zich kunnen bezighouden met diverse lezingen. Elke maand zijn de onderwerpen voor de lezingen weer anders, zoals deze maand: De reis van Govert Tukker in Noorwegen.

Govert Tukker, de werfbaas van Historische Scheepswerf Wolthuis, vertelt tijdens deze Schipperscafé gehouden op 24 februari aanstaande, over de reis die hij heeft gemaakt in Noorwegen. ‘In 2013 heb ik een reis gemaakt langs de Noorse kust, met de postboot Midnatsol, Hurtigruten. De boot kwam langs 34 havens, tot aan de Russische grens en neemt zowel passagiers, als goederen mee. Wat heel uniek was aan de reis, waren onder andere de vele verschillende safari’s die je kan doen onderweg, bijvoorbeeld een Zeearend-safari.’ Hurtigruten is een officiële veerdienst, gesubsidieerd door de Noorse overheid, die al sinds 1893 dagelijks vaart op deze route.

Los van het Schipperscafé heeft Scheepswerf Wolthuis ook een museum. In het museum wordt, aan vooral jeugd, laten zien wat kinderen 100 jaar geleden moesten doen in vergelijking tot nu. ‘Honderd jaar geleden moesten kinderen van 12 of 13 jaar, wel 12 uur per dag, 5 dagen in de week werken. Dit waren taken als gaten ponsen, spanten buigen of klinken. Dat is heel wat anders dan de hele dag op een telefoontje zitten en leuke dingen doen.’ aldus Govert. De werfbaas is in gesprek geweest met de cultuurcoach van verschillende basisscholen. Het doel hiervan is dat kinderen kunnen zien hoe het vroeger ging. Govert Tukker zegt er het volgende over: ‘Het is natuurlijk heel belangrijk dat je je verleden kent. Als je het verleden niet kent, heb je eigenlijk ook geen inzicht in je toekomst. Wij vinden het belangrijk om aan de kinderen te laten zien dat het ontstaan van Hoogezand/Sappemeer puur komt uit de ontginning van de veengebieden en de ontginning van de turf. En als de kinderen dat weinig meekrijgen op school, dan is dat voor ons een mooie taak om ze dat bij te brengen’. Inmiddels is er een lesprogramma samengesteld in samenwerking met het museum en de scholen. Er zijn nu al twee pilots geweest, die goed zijn bevallen.

Govert geeft aan dat het voor oudere mensen interessant is om te komen op de dagen dat de vrijwilligers aan het werk zijn, dat is op de dinsdagen en donderdagen. Op die dagen kunnen de gasten zien hoe er bij Scheepswerf Wolthuis gewerkt wordt. Ook kunnen ze dan vragen stellen aan vrijwilligers over hoe het vroeger ging en waarom ze doen wat ze doen. Opdrachten voor de vrijwilligers komen voornamelijk binnen via mond op mondreclame: ‘Wat wij maken, komt er eigenlijk altijd perfect uit te zien, omdat wij niet gehinderd worden door tijdsdruk. Wij kunnen alle aandacht besteden aan het werk dat we doen en wij zijn natuurlijk ook niet het duurste daarmee. We zijn allemaal vrijwilliger en gepensioneerd, dus wij hoeven geen dure uurlonen meer te rekenen.’ voegt Govert eraan toe.

Video-item van: Twan Siertsema, montage Brandon Jans:

 

 

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl