Slochtenaar Wilco Schrijft Protestlied

De Slochtenaar Wilco van der Laan heeft onlangs een protestlied geschreven met de titel “Slochtervrijstaat”. Het lied is een emotionele reactie op de verpaupering van de dorpskern van Slochteren, dat Wilco van der Laan als zijn geboorte- en thuisplaats beschouwt. In het lied uit hij zijn zorgen over de huidige staat van Slochteren en benadrukt hij de noodzaak van actie om de gemeenschap nieuw leven in te blazen.

Van der Laan, die tevens landschapsfotograaf is en een diepe liefde koestert voor de regio, heeft met lede ogen toegekeken hoe Slochteren veranderd is en niet meer de bloeiende gemeenschap is die het ooit was. Hij wijst op verschillende factoren die hebben bijgedragen aan de verpaupering, zoals de verwaarloosde Slochterhaven en het ongebruikte erfgoedplein. Hij merkt op dat het gevoel leeft dat Slochteren is vergeten, vooral sinds de gemeente Slochteren is opgeheven.

In het lied roept Van der Laan op tot bewustwording en actie. Hij stelt de vraag: “Bin jou de klos?” en benadrukt in de bridge van het nummer dat Slochteren misschien beter af zou zijn geweest als de gemeenschap zelf het gasbeheer in handen had gehouden. Het lied bevat ook verwijzingen naar het wapen van Slochteren, met een draak die boos wordt, en roept op tot eenheid in de strijd om de gemeenschap te herstellen.

Het belangrijkste doel van “Slochtervrijstaat” is om mensen aan te moedigen met elkaar in gesprek te gaan en gezamenlijk oplossingen te vinden om Slochteren nieuw leven in te blazen. Wilco van der Laan sluit af met de boodschap dat hij weigert het bijltje erbij neer te gooien en dat de Slochtenaren samen hun schouders eronder moeten zetten om de gemeenschap nieuw leven in te blazen.

In onderstaande video is het lied te beluisteren:

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl