Slochteren: Fotowedstrijd “ Borgkinderen van nu”

Landgoed Fraeylemaborg organiseert een fotowedstrijd met het thema “Borgkinderen van nu”. Iedereen kan tot 1 april 2018 foto’s inzenden van kinderen in of bij één van de Groninger borgen. Gezocht wordt naar originele, mooie en interessante opnames, met een eigentijdse kijk op kind en borg. De foto’s kunnen worden gemaild naar hennyvanharten@fraeylemaborg.nl.  Inzenders geven daarbij toestemming aan de Fraeylemaborg om hun foto te mogen gebruiken voor een expositie. Een selectie uit de inzendingen wordt namelijk vanaf 27 mei tentoongesteld in de follies (verrassende gebouwtjes) in het park van de Fraeylemaborg.

Winnaars krijgen een afdruk van hun foto op HD Metal. De fotowedstrijd maakt deel uit van het project Borgkinderen. In de zomer van 2018 spelen kinderen op het landgoed Fraeylemaborg de hoofdrol. In het Koetshuis start op 27 mei 2018 een tentoonstelling met kinderportretten uit drie eeuwen.

Eeuwenlang lieten de borgbewoners en andere Groningers van stand hun kinderen vol trots portretteren. Dat leverde fraaie, sfeervolle en aandoenlijke schilderijen op. De kleintjes zijn feestelijk gekleed en hebben vaak speelgoed of een dier bij zich. Jongetjes droegen de eerste jaren een jurk, dat was praktisch zolang ze nog niet zindelijk waren. Soms is op de achtergrond de stoere borg te zien waar het gezin in de zomer woonde. Ook zijn er aangrijpende herinneringsportretten, omdat veel kinderen al overleden op jongere leeftijd.

De kinderen worden soms vergezeld door hun ouders, wat een charmant familieportret oplevert. De portretten dateren uit ruim drie eeuwen (1600-1900) en hebben deels met de Fraeylemaborg te maken maar ook met diverse andere borgen. Recent werden twee kinderportretten aangekocht uit de oorspronkelijke inventaris. Ook zijn er bruiklenen van particulieren en musea, waaronder het Groninger Museum.

Geheel passend bij het thema Borgkinderen wordt in het borggebouw op 27 mei 2018 de Kinderkamer feestelijk geopend. Dit vertrek is in oude stijl ingericht en laat herinneringen zien aan het alledaagse kinderleven in een borg. Het gaat daarbij om de functies van leren en spelen. Borgkinderen kregen de eerste jaren thuis les van een gouverneur/gouvernante en hadden een kindermeisje. In 1910 en 1915 werden voor het laatst kinderen in de Fraeylemaborg geboren, de zusjes Jeanne en Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl