Speeddaten met professionals

Donderdag 9 februari zijn de leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand gaan speeddaten met professionals uit de beroepspraktijk, dit was een onderdeel van hun loopbaanoriëntatie. De derdejaarsleerlingen van het vmbo gingen in drie rondes in gesprek met iemand die het beroep uitoefent waar zij interesse in hebben.

Leerling: ‘We kregen een tijdje terug een enquête met vragen over wat we leuk vinden qua beroepen en waar onze interesses liggen. Over de verschillende beroepen die toen zijn ingevuld, krijgen we nu allemaal uitleg.’ Barbara Bakker, decaan van het dr. Aletta Jacobs College, geeft aan dat de leerlingen vier rondes konden speeddaten, 30 minuten per ronde. Het enthousiasme onder de bedrijven was groot: ‘Vooral technische bedrijven geven aan dat ze een personeelstekort hebben, daarom willen ze nu vast jongeren informeren over hun werkveld en zo aan de onderkant beginnen.’ Ondertussen is er al een heel netwerk opgesteld door de speeddates: ‘Veel mensen uit Groningen komen wat vertellen over hun beroep, omdat ze het gewoon heel leuk vinden. Maar er zijn ook al ouders van leerlingen die aangeven iets over hun beroep te willen vertellen. Op die manier komen vanuit allerlei hoeken eigenlijk mensen binnen.’ Iedere speeddate ziet er weer anders uit, zo zijn er gasten die een presentatie geven, maar ook gasten die hun voertuig beschikbaar stellen om te laten zien aan de leerlingen. Bij de workshop van het beroep ‘bloemist’ gingen de leerlingen ook echt dingen maken.

Wijkagenten Harko Terpstra en Gijsbert Boetje vertelden ook over hun beroep aan de leerlingen: ‘Wij hebben van de organisator van de school gehoord, dat bij ons de meeste aanmeldingen waren, dus kennelijk vindt men de politie wel interessant. Maar het is voor de leerlingen ook belangrijk, wanneer je voor de politie wil kiezen, om dan ook echt een beeld te hebben van wat de politie doet. Het is niet alleen het stukje wat je op straat ziet, zoals bekeuringen geven of rondjes rijden door de wijk. Juist daarom is zo’n dag als deze zo belangrijk’.

Ook Eva Springer, Militair Verpleegkundige, merkte veel enthousiasme onder de jongeren. ‘Wij hebben het militair verpleegkundige voertuig mee, de boxer, en je merkt dat veel leerlingen toch onder de indruk zijn van het voertuig. Er wordt natuurlijk heel veel gegamed tegenwoordig, dus men zegt wel snel van ‘oh, ik heb dat ook zo in een spelletje gezien’, dat is een beetje de vergelijking die de jongeren hebben.’ Om een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen van de defensie, hebben ze verschillende dingen meegenomen om aan de leerlingen te laten zien. Zo konden de leerlingen het voertuig, de medische apparatuur, tassen en vesten & helmen bekijken, die ze ook aan mochten doen.

De leerlingen van de vmbo-school waren erg enthousiast over de dag, leerling: ‘Ik vind het wel handig dat zo’n dag wordt georganiseerd, want zo geef je kinderen wel meer een beeld van hoe hun toekomst eruit kan gaan zien en wat voor een keuzes ze hebben.’

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl