Stemmen in dorpshuis Mainschoar

Woensdagochtend 15 maart 2023, sprak onze verslaggever met Marian van Dijken van de Boer & Burger Partij en met Jan Buurke, fractielid van GemeenteBelangen Midden-Groningen. De twee waren aanwezig bij dorpshuis ‘Mainschoar’ in Kolham om hun stem uit te brengen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen.

Marian van Dijken, van de Boer & Burger Partij Midden-Groningen, is eigenlijk uit frustratie lid geworden van de partij: ‘De kindertoeslagaffaire, stikstofcrisis, aardbevingsellende, dat was voor mij allemaal gewoon de druppel’. Ook voor Boer & Burger Partij zijn de verkiezingen spannend, maar Marian geeft aan dat zij hard hebben gewerkt en dat zij er alle vertrouwen in heeft dat het goedkomt. Marian vertelt dat de provincie enorm belangrijk is, aangezien zij vooral gaan over de ruimtelijke ordening, maar ook het openbaar vervoer is een belangrijk onderwerp wat de partij prikkelt: ‘Heel Sappemeer heeft geen volwaardig openbaar vervoer, terwijl er 15.000 mensen wonen. Dat is gewoon triest en niet uit te leggen’, aldus Marian van Dijken.

Los van de Provinciale Staten verkiezingen, zijn ook de waterschappen zeer belangrijk in ons land. Voor Marian is het dan ook het allerbelangrijkste dat wij met z’n allen droge voeten hebben, aangezien half Nederland onder het zeeniveau ligt. Ook is de hoogte van de waterstand cruciaal voor zowel de boeren, als de burgers.

Jan Buurke, fractielid van GemeenteBelangen Midden-Groningen: ‘Groninger belang is toen de tijd opgericht, als plaatselijke groepering van alle gemeentes. Het is dus een vertaalslag van al die plaatselijke gemeentes. Alle belangen hier in Groningen proberen wij via Groninger belang te verdedigen en voor uit te komen’. Meerdere mensen van de partij staan op de stemlijst, maar dat is voor hen niet per se om een zitting in te nemen, geeft Jan aan. Volgens hem moet de partij zich óf concentreren op het lidmaatschap van de raad, of op die van de provincie. De drie leden die op de lijst staan, zijn min of meer om te laten zien dat GemeenteBelangen Midden-Groningen ook staat voor de politiek van het Groninger belang.

Een speerpunten voor hen is ‘Groningen voor Groningers’. De partij vindt het heel belangrijk dat de belangen van de Groningers goed vertolkt worden in de provincie, met name wat betreft de problematiek rondom de aardbevingen. ‘Zoals we afgelopen week ook hebben gedaan: een krachtig geluid in de provincie laten horen naar de regering toe’, aldus Jan Buurke. Uiteindelijk is voor hem toch het allerbelangrijkste dat mensen gaan stemmen.

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl