Ten Boer: Versterkingsoperatie Fazanthof gaat door

De versterkingsoperatie in de gemeente Ten Boer aan de Fazanthof en in de kern van Ten Post gaat ongewijzigd door. Dit heeft Commissaris van de Koning Renée Paas dinsdag 24 april bekendgemaakt, naar aanleiding van de gesprekken tussen minister Wiebes en Groningse bestuurders. Burgemeester Frank de Vries is tevreden, omdat dit besluit in lijn is met het advies aan de minister. ,,De minister houdt zijn woord, wat beloofd is gaat door. Verder wordt de versterkingsoperatie eenvoudiger en sneller en worden inwoners voortaan écht betrokken. Geen besluiten meer over hen, maar mét hen.”

 

De afspraken met de minister doen volgens De Vries recht aan wat de regio wil. ,,We kunnen hier prima mee uit de voeten. De gaskraan gaat dicht en wat mensen beloofd is gaat door.’’ Een eenvoudiger en snellere versterkingsoperatie is volgens de burgemeester dan ook goed nieuws voor iedereen die al een inspectie van de woning gehad heeft. ,,We gaan de versterking niet meer doen zoals we gedaan hebben. Het zal slimmer gaan, sneller en veilig en dit keer echt samen mét inwoners.’’

 

Versterking

De sloop en nieuwbouw van de 30 woningen aan de Fazanthof in Ten Boer gaat ongewijzigd door. Net als de versterking van woningen in de kern van Ten Post, waarvan de bewoners en eigenaren inmiddels een versterkingsadvies hebben ontvangen. Dit geldt ook voor de 31 huurwoningen van woningcorporatie Wierden en Borgen. Ook de dorpshuizen in Woltersum, Garmerwolde en Ten Post worden ongewijzigd versterkt én de nieuwbouw van het kindcentrum in Ten Boer gaat ook door.

 

Voor woningen die wél geïnspecteerd zijn, maar waarvan de huiseigenaren en bewoners nog geen versterkingsadvies van Nationaal Cooördinator Groningen (NCG) hebben ontvangen, neemt minister Wiebes extra tijd om zaken verder uit te zoeken. Alle inwoners in het aardbevingsgbied waarvan de woning geïnspecteerd is, krijgen deze week een brief waarin precies staat wat de afspraken voor hun situatie betekenen.

 

Eenvoudiger werkwijze

In de gesprekken met Wiebes hebben de burgemeesters van de aardbevingsgemeenten gepleit voor een sterk vereenvoudigde werkwijze. ,,Eentje die veel sneller gaat en waarbij inwoners niet zo lang in onzekerheid zitten’’, aldus De Vries. ,,Bij de huidige werkwijze staat de aansprakelijkheid voor de NAM centraal. Alles moest driedubbel gecheked zijn, voordat de NAM haar goedkeuring gaf. Dat moet afgelopen zijn. Er moet een procedure komen waarbij snel duidelijk is wat de staat van de woning is en dat moet ook direct gecommuniceerd worden met de bewoners. Het is hun woning, daar hebben ze gewoon recht op.’’

 

 

>>> Lees verder op volgende pagina

 

Wat betekent dit nu voor de inwoners van Ten Boer?

 

Versterking gaat door
Ten Boer Fazanthof, 30 woningen
Ten Post Jan Zijlstraat
Tuwingastraat
Oldenhuisstraat
Johan Rengersstraat
H. Veldmanstraat
Tammingastraat
Winneweer Rijksweg, 3 woningen
Dorpshuizen Woltersum
  Garmerwolde
  Ten Post
Scholen Nieuwbouw kindcentrum

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl