Ten Boer: Winnaar schilderwedstrijd heringedeeldGR

Eén van de activiteiten van de voorstelling heringedeeldGR was de wapenschilderworkshop onder leiding van kunstenares Annemiek Vos. Tijdens de allerlaatste voorstelling van heringedeeldGR in het gemeentehuis in Ten Boer werd de winnaar bekend gemaakt.

heringedeeldGR was een licht komische voorstelling, mét documentaire van Beno Hofman, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Naar een idee van Beno Hofman en Maaike van den Hoek. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en niet onbelangrijk: inwoners uit de gemeenten waar de voorstelling speelde. heringedeeldGR speelde tussen oktober 2017 en april 2018 ruim twintig keer door de hele provincie. De voorstellingenreeks is nu afgelopen.

Onderdeel van het decor

Eén van de randactiviteiten bij de voorstellingen en documentaires was een schilderwedstrijd. Deelnemers aan de workshops mochten onder leiding van kunstenares Annemiek Vos zelf een gemeentewapen schilderen. De schilderingen maakten vervolgens deel uit van het decor van de voorstelling. De burgemeester in het stuk, gespeeld door Bas de Bruijn, schreef een wedstrijd uit om mensen te betrekken bij de aanstaande herindeling van de gemeente. En om er zelf afscheid van te nemen: aan het einde van het stuk blijkt deze burgemeester niet de burgemeester te worden van de nieuwe gemeente.

 

Bijna 200 gemeentewapens

Er werden in totaal een kleine tweehonderd gemeentewapens gemaakt tijdens de workshops. Een vakkundige jury bestaande uit Annemiek Vos, Karel Buskes en Bas de Bruijn koos daaruit zes genomineerden en één winnaar. De genomineerden waren Rozemarijn Franssen, Nyla Korte, Joris Leijssenaar, Jorrit van der Veen, Filip van der Veen en Nanni Jongman en kwamen uit allerlei verschillende gemeenten in de provincie Groningen.

Eerste prijs: een ballonvaart

Uiteindelijk kon er maar één de winnaar zijn, en dat was Rozemarijn Franssen, die meeschilderde met de workshop in de gemeente Leens.

De jury schreef over haar werk:

“Rozemarijn geeft met haar ontwerp ruimte voor interpretatie. We worden nieuwsgierig gemaakt, waar kijken we naar?  Is het een vis, is het een ontspruitende kiem?Een eigenwijs ontwerp, grafisch sterk, prachtig kleurgebruik, mooie vlakverdeling en zoals het een goed wapen betaamt, doet het ontwerp het ook goed op 100 meter afstand. In hedendaagse tijden ook als logo bijzonder bruikbaar.”

Rozemarijn is de gelukkige winnaar van de eerste prijs: een tochtje met een luchtballon!

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl