Theatervoorstelling ‘Week van het geld’

Maandag 27  tot en met vrijdag 31 maart staat in het tegen van ‘De week van het geld’, een landelijk initiatie van ‘Wijzer in geldzaken’, waarin aandacht besteedt wordt aan financiële educatie op scholen. In het Multi Functioneel Centrum in Foxhol was een theatervoorstelling te bezichtigen voor de basisschoolgroepen 3 en 4 op maandag 27 maart.

Wethouder Evert Offereins wethouder van de gemeente Midden-Groningen was ook aanwezig bij de aftrap. Hij hoopt met het initiatief, dat kinderen snel begrijpen waarvoor er geld op de wereld is en hoe daarmee omgegaan moet worden. Alle scholen kunnen meedoen aan deze actie, indien het in hun lesprogramma past. De kinderen die aanwezig waren in Foxhol, werden door bussen van het Nationaal Bus museum naar de voorstelling gebracht. Ze gingen een toneelstuk zien over hoe je omgaat met geld en waar je je geld aan uitgeeft. ‘Het is heel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd de waarde van geld leren begrijpen en ook kunnen vertellen waarom ze iets wel of juist niet kopen’, vertelt Evert Offereins. Ook medewerkers van de Kredietbank Midden-Groningen waren aanwezig in Foxhol om de voorstelling met confetti kanonnen, gevuld met nep-geldbiljetten, te openen. Volgens hen is er in Oost-Groningen veel generatie armoede: ‘We zien dat hier veel kinderen opgroeien in armoede en vaak zie je op latere leeftijd, dat zij in die situatie blijven hangen. Daardoor proberen we een mogelijkheid te bieden voor hen om daaruit kunnen stappen’. De Kredietbank probeert in de Week van het geld zoveel mogelijk scholen te activeren om hier aandacht aan te besteden.

‘Niet alleen de kinderen kunnen in de toekomst profijt hebben van de kennis die ze nu meenemen, maar ook de gemeente heeft daar baat bij. Als gemeente zien wij ook, helemaal in deze tijd, dat niet iedereen voldoende geld heeft om rond te komen. Wij zijn als gemeente dan ook aan het kijken hoe we dat beter kunnen gaan doen’, legt Evert Offereins uit. Komende vrijdag, 31 maart, staat er voor de gemeenteraad weer een discussie over het armoedebeleid gepland. Evert benadrukt dat het hebben van weinig geld vaak niet een fout is van de mensen zelf: ‘Het is vaak een fout van de maatschappij en hoe de maatschappij omgaat met bijvoorbeeld schulden. Het is dan ook altijd heel zuur om te zien, dat juist de overheid degene is die mensen financieel in de problemen brengt’. Volgens hem zijn vaak overheden de grootste schuldeisers van mensen, naast de energie en woningcorporaties.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl