Tweede Keti Koti viering in Midden-Groningen

In de gemeente Midden-Groningen is maandag 1 juli Keti Koti gevierd. Verschillende culturele gemeenschappen herdachten het koloniale verleden en vierden de afschaffing van de slavernij. In de theaterzaal van Kielzog gaven Creoolse, Antilliaanse, Javaanse, Hindostaanse en Molukse gemeenschappen diverse optredens.

,,Dit is de tweede keer in Midden-Groningen en het mooie hier is dat het gevierd wordt door alle verschillende groepen die hier wonen”, zegt Miguel Ririhena, voorzitter van Stichting Pittig Gekruid die het proces begeleidde. ,,Zo laat je zien dat je de ketenen hebt doorbroken en wat ons bindt. We vieren samen dat we hier zijn. De mensen uit de gemeenschappen die organiseren het allemaal zelf. Je ziet dat de contacten die de groepen zo met elkaar hebben een verbinding is. Een uitwisseling van ideeën en perspectieven. Dat is echt uniek hier in Midden-Groningen.” De gemeenschappen zijn zo’n drie tot vier maanden bezig geweest met de voorbereidingen voor deze avond met hulp van Nicol Cain Bakker. ,,Op 13 juli is er nog een markt met optredens. Dat is het feestelijke gedeelte waarmee de gemeenschappen zich in beeld brengen.”

Fractievoorzitter, Roshano Dewnarain van Groen Links vond het heel bijzonder mee te maken. ,,Twee jaar geleden heb ik de motie ingediend om dit cultureel evenement te organiseren. Theater is in deze gemeenschappen niet echt een middel die gebruikelijk is, dus dit was nieuw. Het is juist geschikt om gemeenschappen bij elkaar te krijgen en iets nieuws tot stand te laten komen. Het is een andere manier om naar onszelf te kijken. Wat hebben we, wat kunnen we en dat laten we de mensen zien.” Deze avond werden onder meer liederen gezongen en een indrukwekkende dans uitgevoerd.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl