Volkshuisvestingsfonds Woningeigenaren

Het college van Midden-Groningen, heeft dinsdag de nadere subsidieregels voor het Volkshuisvestingsfonds vastgesteld. Het Volkshuisvestingsfonds is een subsidieregeling die woningeigenaren in staat stelt om hun woning te verduurzamen. De nadere subsidieregels die dinsdag zijn vastgesteld, zijn bedoeld voor 161 huishoudens in Gorecht-Noord die in aanmerking komen voor de regeling. Dit is de eerste fase. In totaal kunnen over een periode van 10 jaar tussen de 800 en 1000 huishoudens in Hoogezand een beroep doen op het Volkshuisvestingsfonds, als ze aan de criteria voldoen.

Volkshuisvestingsfonds

Het Volkshuisvestingsfonds is een subsidieregeling. Dit fonds is bedoeld om goedkope koopwoningen in de meest kwetsbare gebieden te verduurzamen De regeling richt zich op de wijken in Hoogezand waar de kwaliteit van de woningen het laagst is en waar energie armoede bovengemiddeld vaak speelt. Deze subsidie kan gecombineerd worden met andere gemeentelijke en landelijke subsidies. Bewoners die in aanmerking komen, kunnen kosteloos en vrijblijvend een energieadvies aanvragen en op basis daarvan beslissen of zij aanspraak willen maken op het Volkshuisvestingsfonds.

Uitvoering

De uitvoering start op 1 september 2023. Bewoners die in aanmerking komen voor de subsidie krijgen persoonlijk een brief van de gemeente. Ook worden ze uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten in september.

Als eerste is de wijk Gorecht-Noord in Hoogezand aan de beurt. Deze fase is een pilot. In deze fase werkt de gemeente samen met Gasvrij Gorecht. Daarna volgen de wijken Gorecht-West, Spoorstraat-Kieldiep en Noorderpark (niet per se in die volgorde).

Wethouder Erik Drenth: “Woningeigenaren krijgen 70% van de kosten via subsidie terug. 30% Van de kosten komen voor eigen rekening, maar ook hiervoor zijn weer andere subsidies beschikbaar voor energiebesparende en duurzame maatregelen. Hierdoor hoeven sommige woningeigenaren zelfs helemaal niets zelf te betalen!”

Voorwaarden:

Om in aanmerking voor de subsidie te komen, moeten woningen aan de volgende eisen voldoen:
•De woning staat in postcodegebied 9601 of 9602
•Het is een grondgebonden woning (huizen die verbonden zijn met de begane grond, dus geen flatwoningen of op een etage gelegen appartementen)
•Het is eigen bewoning (dus geen verhuur)
•Het is gebouwd voor 1992
•WOZ-waarde van het huis is minder dan 170.000 (peiljaar 2021)

Financiën

Het Rijk heeft een bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds toegekend aan de gemeente Midden-Groningen. Om woningeigenaren van de meest kwetsbare koopwoningen in de genoemde gebieden te helpen bij de verduurzaming is ongeveer € 16 miljoen nodig. Het Rijk draagt ongeveer €11 miljoen exclusief btw bij. Dit is ongeveer 70% van het benodigde subsidiebudget. De overige 30% is cofinanciering van de gemeente. Op 29 juni heeft de gemeenteraad van Midden-Groningen ingestemd met die cofinanciering.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl